Hlavní obsah

Jandač vítal posily ze zámoří a povolal další! Vrásky mu ale dělá Kašeho zlomenina

Pardubice
Aktualizováno

K hokejové reprezentaci se v pondělí v Pardubicích, kde se od čtvrtka do neděle uskuteční Carlson Hockey Games připojily tři útočné posily ze zámoří; Dmitrij Jaškin a Filipové Zadina a Chytil; brankář Pavel Francouz a nově byli povoláni i obránci Hradce Králové Martin Pláněk a Filip Pavlík. Útočníka Filipa Chlapíka zbrzdila v zámoří sněhová bouře a měl by se připojit k národnímu týmu v úterý. V pátek by pak měl dorazit forvard Detroitu Martin Frk.

Trenér Josef Jandač vysvětluje, proč na další přípravu hokejové reprezentace povolal tolik hráčůVideo: Sport.cz

 
Článek

V úterý večer se připojí k týmu také gólman Calgary David Rittich, nebude hrát ale v Pardubicích, až příští týden na Švédských hokejových hrách. Boj o tři volná místa pro brankáře na MS v Dánsku tak svede souboj s Francouzem, Furchem a Bartošakem.

V kádru národního týmu tak pro nejbližší turnaj figurují tři brankáři, jedenáct obránců a dvacet útočníků. V nominaci chybí zranění obránci Vojtěch Mozík s Ondřejem Vitáskem a útočník David Kaše, který v sobotním utkání ve Francii utrpěl zlomeninu prstu na ruce.

„Kašička dostal deset minut před koncem zápasu hokejkou přes prst a vyšetření bohužel prokázala zlomeninu. Domluvili jsme se, že se bude dál připravovat na ledě a příští týden půjde znovu na rentgen. Pokud by to jen trošku šlo, zkusili bychom mu nechat vyrobit dlahu, se kterou by mohl hrát," prohlásil trenér Josef Jandač.

Útočník Mory se přitom v obou přípravných zápasech ve Francii jevil ve velmi dobré formě a vstřelil dva góly. „O to víc nás jeho zranění mrzí. Opravdu vypadal moc dobře a měl by velkou šanci si zahrát na mistrovství světa," připustil Jandač.

Není to však jediná Jandačova starost. Už v předminulém týdnu totiž utrpěli zranění obránci Vojtěch Mozík (koleno) a Ondřej Vitásek (kyčel.) Oba v nominaci pro Carlson Hockey Games nefigurují. A to ještě dalšího beka Adama Poláška pobolívá rameno a útočník Řepík má zase trable se zápěstím. „Snad to ale u nich nebude taková komplikace jako u Mozíka s Vitáskem," doufá Jandač.

„Šance, že se Mozík stihne dát do pořádku před květnovým šampionátem, sice existuje, bůhvíjací optimisté ale nejsme. Vitásek byl na vyšetření u docenta Koláře a má nález takového charakteru, že minimálně deset dní s ním nemůžeme počítat. Možná i déle, takže nemusí být ani na mistrovství světa," krčí Jandač rameny.

Proto před pondělním srazem povolal do obrany zadáky Hradce Králové Martina Pláňka a Filipa Pavlíka, který může zažít reprezentační debut. „Před MS nás totiž čeká ještě šest zápasů a zranění můžou přibývat. Pak už bychom neměli kam sáhnout," vysvětluje Jandač dva nově povolané beky Mountfieldu.

Pro turnaj v Pardubicích může zapsat na soupisku 30 hráčů, aktuálně jich má však v kádru o čtyři více. „Nějakou představu, které čtyři kluky nezapíšeme, už máme, nechci ji ale ještě prozrazovat. Budeme totiž muset reagovat i na zdravotní stav hráčů," uzavírá Jandač.

Jandačův výběr odstartuje Carlson Hockey Games ve čtvrtek proti Finům, v sobotu ho čekají Švédové a turnaj pak zakončí o den později proti Rusům. V následujícím týdnu se pak český tým představí na Švédských hokejových hrách, na nich už by měl být k dispozici i útočník Dallasu Radek Faksa.

Nominace české hokejové reprezentace pro Carlson Hockey Games v Pardubicích:
Brankáři:
Patrik Bartošák (Vítkovice)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Obránci:
Marek Hrbas (Vítkovice)
Lukáš Klok (Vítkovice)
Michal Moravčík (Plzeň)
David Sklenička (Plzeň)
Jakub Galvas (Olomouc)
Tomáš Pavelka (Sparta Praha)
Filip Pyrochta (Liberec)
Michal Jordán (Chabarovsk/KHL)
Adam Polášek (Soči/KHL)
Martin Pláněk (Hradec Králové)
Filip Pavlík (Hradec Králové)
Útočníci:
Martin Kaut (Pardubice)
David Tomášek (Pardubice)
Michal Birner (Fribourg-Gottéron/Švýc.)
Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.)
Andrej Nestrašil (Nižněkamsk/KHL)
Robin Hanzl (Nižněkamsk/KHL)
Jan Ordoš (Liberec)
Jakub Orsava (Mladá Boleslav)
Michal Řepík (Sparta Praha)
David Šťastný (Zlín)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Robert Kousal (Davos/Švýc.)
Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.)
Adam Musil (San Antonio/AHL)
Matěj Stránský (Čerepovec/KHL)
Filip Zadina (Halifax/QMJHL)
Filip Chytil (NY Rangers/NHL)
Filip Chlapík (Ottawa/NHL)
Dmitrij Jaškin (St. Louis/NHL)
Martin Frk (Detroit/NHL)

Reklama