Hlavní obsah

Už vědí, kdo bude chytat proti Bělorusům. Není ale na nás, abychom to sdělovali, říkají gólmani

Riga/Praha

Začal v Rize jako gólmanská jednička českého týmu, jenže Šimon Hrubec za pět třetin duelů s ruským výběrem a Švýcarskem inkasoval sedm branek. „Žádnou si vyloženě nevyčítám, i když se říká, že se všechno dá chytit. Oba zápasy jsem se cítil dobře, ale bohužel mně to tam dost napadalo, takový už je úděl brankářů,“ mínil Hrubec.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář české reprezentace Šimon Hrubec pouští gól po střele Alexandra Barabanova z Ruska (třetí zprava).

Článek

„Jsou i situace, kdy jste někde třeba pozdě a puk si vás najde a trefí vás, takové štěstí jsem ale v Rize ani jednou neměl," řekl Hrubec, jenž za necelé dva zápasy na šampionátu dostal tolik gólů, kolik předtím za celkem šest utkání: čtyři v dresu Omsku a dva v národním týmu při Českých hokejových hrách. „Před třetí třetinou se Švýcary pak trenér v kabině jen stroze oznámil, že střídám. Víc nic," dodal.

Poslední dějství sobotního utkání už místo něj chytal Roman Will, ale z dvanácti střel propustil dvě do své sítě. Debut na MS v den 29. narozenin tak pro něj dostal dost hořkou pachuť. „Byla to svízel jít do branky na posledních dvacet minut za stavu 1:3. Švýcaři jsou velmi brusliví, nám někde vždycky vylétla trochu zbytečně hokejka a přesilovky měl soupeř skvělé," krčil rameny brankář z Čeljabinsku.

S trenérem gólmanů Zdeňkem Orctem měli strážci reprezentační svatyně v neděli mítinky, při nichž rozebírali celé zápasy i jednotlivé situace. „Už víme, kdo bude chytat pondělí proti Bělorusům, ale určitě není na nás, abychom to sdělovali do médií," shodli se pak oba brankáři před utkání, které bude klíčové pro další české vyhlídky na turnaji.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Šimon Hrubec na tréninku české reprezentace.

„Stalo se přesně to, co jsem avizoval hned po Českých hrách, že když soupeřům na mistrovství světa přijdou dva tři hráči z NHL, tak to může změnit celkový dojem mužstva. Ukázalo se to na Rusech, ale i Švýcaři jsou tady nesmírně silní. Samozřejmě, že když při úvodním zápase saháte po bodu a přijdete o něj 19 vteřin před koncem, tak to bolí. Jakmile vám někdo vezme něco, co už máte na dosah, tak o to je to těžší ustát," naznačil Hrubec, který už chytal duel o bronz na minulém šampionátu v Bratislavě v roce 2019, ale na vítězné utkání z MS čeká.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Kdo by se měl podle vás postavit do české branky v pondělním utkání MS proti Bělorusku?
Šimon Hrubec
66,7 %
Roman Will
33,3 %
Celkem hlasovalo 6655 čtenářů.

Reklama