Hlavní obsah

Ať k nám na MS Fasel nejezdí! vzkazují Finové. Rusové jsou pobouřeni a píšou o blázinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni po dlouhých pětadvaceti letech skončil v čele Mezinárodní hokejové federace (IIHF), stále ale zůstává jejím čestným prezidentem, takže formálně má otevřené dveře, aby dorazil na probíhající mistrovství světa v Tampere a Helsinkách. Ve Finsku však René Fasel kvůli svým sympatiím k Rusku, kterými se nikdy netajil, není vítán. Což v zemi prezidenta Putina vyvolává pozdvižení, až zděšení.

Foto: EPA-EFE/REMLIN, Profimedia.cz

René Fasel (vpravo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na snímku z loňského května.

Článek

Dvaasedmdesátiletý vystudovaný zubař byl IIHF oficiálně pozván jako host šampionátu, zároveň mu však bylo doporučeno, aby zvážil, zda stojí za to přijet do Finska. Bývalý viceprezident IIHF Kalervo Kummola z Finska bezprostředně před startem turnaje uvedl, že s Faselem téma jeho možné cesty do země tisíců jezer probíral.

„Nebyl si úplně jistý cestou do Tampere. Rád by přijel, ale IIHF z toho nemusí být nadšená. Nevím, jaké bude jeho konečné rozhodnutí, ale pro celé mistrovství světa bude lepší, když nedorazí," prohlásil pro Kummola pro finský zpravodajský serve MTV UUtiset.

Vztahy mezi Ruskem a Finskem jsou v posledních týdnech napjaté. I proto, že Finové dnes podali žádost o přijetí do NATO. Už dříve se bývalý finský prezident Alexander Stubb nechal slyšet, že by Faselovo jméno mělo být zařazeno na sankční seznam EU a někdejší prezident IIHF rozhodně nebude v zemi vítán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

„Fasel dostal oficiální pozvání. Vím ale, že neoficiálně mu bylo naznačeno, že by pro něj bylo lepší nepřijít," řekl výkonný ředitel Finské hokejové asociace Matti Nurminen.

V podobném duchu hovořil i prezident finského hokejového svazu Harri Nummela, podle něhož není Fasel, který se vyprofiloval jako Putinův přítel, ve Finsku vítán. „Určitě by bylo z mnoha důvodů lepší, kdyby sem nepřijel. Všechno by pak šlo hladčeji," míní Nummela.

PŘÍKLEP EXTRA - Hokejové studio k zápasu Česko - Lotyšsko

Fasel po začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu odsoudil krok IIHF, která se Rusy a Bělorusy rozhodla vyřadit mj. z letošního světového šampionátu. Označil to za jeden z nejsmutnějších okamžiků v její historii.

Ruská média, jejichž většina je řízena státem, je zacházením Finů s Faselem pobouřena. „Vypadá to jako nějaký blázinec: nechtějí vidět ruského přítele na mistrovství světa," píše championat.com v titulku svého článku a Fasela v něm bez zábran chválí.

„Během své dlouhé služby (pro IIHF) se etabloval jako někdo, kdo se snažil vyhnout konfliktům. Se všemi chtěl mít dobré vztahy a stal se dobrým přítelem Ruska. Nikdy neskrýval svůj vřelý postoj k naší zemi a stále neváhá vyznat svou lásku k ruskému lidu," uvedl ruský server.

„Fasel zřejmě dospěl k závěru, že je zbytečné ukazovat se tam, kde by nebyl vítán. Všechno to vypadá jako nějaký blázinec," uzavírá championat.com.

Reklama

Související témata: