Hlavní obsah

Bavila mě i pasivní trenéřina ve studiu, říká Varaďa

Během světového šampionátu v Praze a Ostravě byl renomovaný trenér Václav Varaďa hned sedmkrát hostem speciálního Studia MS Hokej na Sport.cz. Svými postřehy obohatil program a přidal pohled odborníka. „Cítil jsem se tady velmi komfortně,“ říká v rozhovoru, ve kterém hodnotí, co mu první zkušenost experta v televizním studiu dala a ukázala. Trenéra Varaďu vyzpovídal šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr.

Rozhovor s Václavem VaraďouVideo: Sport.cz

 
Článek

„Já musím poděkovat za tu zkušenost. Byla to taková pasivní trenéřina. Samozřejmě jsem si užíval možnost interakce během utkání, komentování z mého pohledu. Fakt jsme za to rád,“ říká upřímně Václav Varaďa, který si váží poskytnutého prostoru. „Diskutovali jsme o mém pohledu, o tom, co bych já v danou chvíli dělal, jak vnímám naši hru.“

Osmačtyřicetiletý trenér přiznává, že ho občas svrběly ruce. „Během hry jsem si kreslil herní situace, založení útoků a věřím, že jsem měl dobré oko a že to diváky bavilo,“ popisuje dění ve studiu v průběhu zápasu. „Probouzely se ve mně trenérské pudy. Speciální formace, složení obranných dvojic, spoustu věcí jsem tam viděl, i takové, které vlastně běžný fanoušek nevnímá, a já jsem to měl jako takový komplexní balíček, tím, že jsem mohl hned bezprostředně interagovat,“ pochvaluje si práci experta.

Zkušený kouč má v reprezentačním výběru Radima Rulíka hned sedm svých bývalých svěřenců a další zná z extraligy. „Ne všichni mi prošli rukama, ale většinu znám i z týmů soupeře. Já jsem vždycky přesvědčený a stojím si za svými kroky, které dělám, takže takové jsem měl i komentáře na adresu hráčů, bez ohledu na to, jestli jsem je trénoval, nebo ne,“ říká Varaďa rozhodně.

A ani s komentováním realizačního týmu neměl problém. „Samozřejmě respekt vůči kolegům musí být nebo by měl být. To, že má někdo jiný názor, je normální a přirozené. Teď je jen potřeba najít ten balanc,“ vysvětluje Varaďa, který na druhou stranu připouští, že ani nebyl moc důvod něco kritizovat. „Český tým hrál zatím velmi dobře, takže nebyl důvod, abychom je dostávali svými výroky nějak pod tlak. A věřím, že někteří hráči si nás možná i poslechli, a to je můj cíl, pomoct českému hokeji i v téhle pasivní roli.“

Foto: Tipsport Extraliga / BPA

Václav Varaďa na extraligové střídačce

Už v době svého angažmá v extraligovém Třinci začal Varaďa psát svůj blog, kde psal svoje dojmy a pocity. „Často jsem v rozhovorech cítil, že nemám možnost se vyjádřit. Padlo třeba deset otázek, já na všechny odpověděl a oni pustili jednu. To je něco, co jsem cítil, že je špatně a že mě omezuje,“ vysvětluje Varaďa důvody, proč si založil vlastní webovou stránku.

Václav Varaďa byl vždy cílevědomý a houževnatý hokejový buldok na ledě, ale i teď na střídačce. A to může být někdy i trochu problém. „Já mám dvě dospívající dcery a teď mi můj známý říkal, když k vám budou chtít přijít nějací kluci pozvat holky na rande, tak to asi budou mít těžké,“ směje se osmačtyřicetiletý trenér. „Já už to mám asi svou vizáží, jsem ošlehaný, obouchaný, jak vizuálně, tak životem. Takže to asi opravdu nebudou mít jednoduché, ale na druhou stranu jsem spravedlivý a férový,“ říká bývalý kouč reprezentační dvacítky.

Ačkoliv je teď Varaďa bez angažmá, od hokeje se odtrhnout nedokáže. „Život bez hokeje si nedovedu představit. Miluju ho a věřím, že u něj v nějaké formě zůstanu,“ doufá zkušený trenér, který ale na nabídky nijak nespěchá. „Jsem hrozně rád za svoji hráčskou kariéru, teď jsem se vyprofiloval do trenéra, který je náročný na své hráče. Přichází situace, které končí tak, jak jste nechtěl, ale i přesto si myslím, že mě čeká jenom ta správná budoucnost,“ uzavírá Varaďa.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.