Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Teď už chápu, proč Varaďa skončil. V Pardubicích je pořád lidská malost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme tu nový týden a je skvělá zpráva, že konečně nečteme kopání a plivání na Vencu Varaďu. Pardubice dvakrát vyhrály, celá záležitost se uklidnila, a jak řekl Petr Dědek, život jde dál. To nic ale nemění na tom, že k čemu v Dynamu došlo, je hodně překvapující a muselo to zaskočit snad úplně všechny. Nejvíc Varaďu.

Foto: Josef Vostárek, Sport.cz

Václav Varaďa (vlevo) a majitel Pardubic Petr Dědek.

Článek

V Česku asi nemáme trenéra, který by byl v poslední době tak výrazný a měl tolik úspěchů. Do toho chlap, který hrál NHL, reprezentoval naši zemi a byl profesionál každým coulem. Hrozně mě překvapila reakce Pardubic, jak na něm po jeho odvolání nenechaly nit suchou.

Neznám nikoho, kdo by kdy přišel a řekl, že Venca Varaďa je hulvát nebo sprosťák. Jako kdyby si v Dynamu neuvědomovali, že i Varaďa má doma manželku a děti, které si tato vyjádření přečtou, nebo jim je někdo předhodí. O tomhle asi nikdo nepřemýšlel.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Poslední zápas Václava Varadi na pardubické střídačceVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Ze všech rozhovorů, které jsem slyšel nebo četl, mi dochází pár věcí.

Tou první je, že Václava Varaďu rozhodně neodvolal tým. Jasně to zaznělo z vyjádření kapitána Sedláka a za tohle má tým ode mě velký kredit. Vím, že by jim to mohlo být úplně jedno, ale mančaft, který takhle dře dál, vyhrává a mlčí, je pro mě známka velké profesionality.

Stejně jako ji má Venca Varaďa v tom smyslu, že je prostě náročný. Někomu se to může líbit, někdo s tím má problémy, ale Venca je prostě takový a přesně takového si ho Pardubice braly a podepsaly s ním pětiletou smlouvu.

Pardubice věděly, že chtějí něco změnit, předělat. To se ale během krátké chvíle otočilo. A teď ten hlavní důvod, proč se to otočilo…

Největší roli sehrály zákulisní hry v realizačním týmu, který se svým způsobem Varaďovi postavil. A potvrzují to i slova Petra Dědka. Ten brání značku Dynama zuby nehty, co mu to jde. Dynamo totiž není značka, kterou koupil někde na tržnici za 3,50 Kč. Musel do toho dát stamilionovou částku a nemůže si dovolit nechat značku jakkoli pošpinit. A proto taky takové kopání a věci hozené na Vencu Varaďu.

Realizační tým se v zákulisí postavil proti Varaďovi právě kvůli jeho náročnosti. Kdo byl na čí straně, jasně dokládají i změny na asistentských postech. Zatímco jeden zůstal a navíc povýšil (Marek Zadina), druhý s Vencou odešel (Aleš Krátoška).

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Karlovy Vary - Pardubice, Marek Zadina poprvé v roli hlavního trenéra hostůVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Myslím, že spolupráce Zadiny s Varaďou jednou provždy skončila. Nebylo to ale jen o Zadinovi. V Pardubicích jsou i další lidé, kteří Varaďovu konci pomohli. Rozpory mezi nimi musely být hraniční.

Nechápu vyjádření, že Varaďa přestřelil, když na závěr Spengler Cupu postavil do branky Kloučka místo Willa. To je přece jeho plné právo. Ano, může si poslechnout trenéra gólmanů, skauta, ale ve finále je to jen a jen jeho rozhodnutí. Protože to on coby hlavní kouč nese zodpovědnost, žádný trenér brankářů…

Je pro mě zarážející, že místo toho, aby realizační tým pracoval na tom, jak skvěle připravit mužstvo, tak zákulisně manipuluje, aby úspěšní nebyli.

Teď už chápu, proč to měl Venca Varaďa v Pardubicích tak těžké a proč skončil. Z realizačního týmu mu opravdu málokdo pomáhal. Což je strašná škoda.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Dynamo Pardubice vs. HC Oceláři Třinec 5:3Video: Tipsport Extraliga / BPA

Vzpomeňme si, jak před čtyřmi lety byly Pardubice čtyři body od sestupu a kromě toho, že hrály šílený hokej, se potýkaly s kokainovými aférami, řízením pod vlivem alkoholu a dalšími věcmi, které by se s takovým klubem vůbec neměly pojit.

Ohromující změnu pak nastartoval příchod Petra Dědka a jeho milionů, které do klubu dal. A Dynamo tím začalo stoupat. Nakoupil tým, který je opravdu úžasný. První dvě lajny jsou reprezentační, ty zbylé dvě pro extraligu velmi, velmi nadprůměrné. Díky nim budou hrát Pardubice o titul.

Ale v tom, co se v Pardubicích děje kolem, žádná změna nenastala. Pořád je tam ta lidská malost. Místo toho, aby se od takového trenéra učili (a třeba ho v jeho názorech korigovali a snažili se z toho vytěžit maximum), tak radši jdou proti němu.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Sparta Praha vs. HC Dynamo Pardubice 1:2 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

A to je pro mě zarážející. Pardubice jsou pro mě na východě Čech stejný velkoklub, jako Kometa Brno na jihu Moravy. Všichni je sledují, ale dění v Dynamu za poslední roky bude klub do budoucna stát důvěru celého zbytku extraligy.

Není normální, aby za poslední tři roky odvolaly tři trenéry. To se přece normálně nestává. Přestože vyhrajete základní část, Radima Rulíka odvoláte. Přestože se pohybujete na špici tabulky, Václava Varaďu odvoláte.

Pardubice nepokulhávají sportovně. Celé vedení pokulhává společensky a kulturně. A brání to tomu, aby se mohly jednou stát opravdu velkým klubem, který bude hýbat celou extraligou nejen sportovně, ale i lidsky a společensky.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama