Hlavní obsah

Brankář Langhamer z Tampere mizí, chce se tam ale vrátit s reprezentací pro medaili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před čtyřmi lety proti Rakousku zažil reprezentační premiéru, ve čtvrtek proti stejnému soku nastoupí brankář Marek Langhamer ke svému – snad šťastnému – třináctému zápasu v národním týmu. Ten večer ve Vídni rozjede další rundu přípravných duelů a Langhamer má ukázat, že si zase po roce zaslouží jet na světový šampionát. „Jsem připravený na všechny pozice. Pokud to bude třetí gólman, vezmu ji. Mně je to celkem jedno, já se budu připravovat, jak nejlépe umím," říká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Langhamer na archivním snímku

Článek

I když vedení reprezentace i u brankářů pořád čeká na vývoj v NHL, kde je ve hře kupříkladu Vítek Vaněček či i Pavel Francouz, zdá se, že současné trio Hrubec, Langhamer a Vejmelka (připojí se v pátek) je nejpravděpodobnější volbou trenérů. A ač jim kouč brankářů Zdeněk Orct přiřkne jakékoliv pozice, tak...

Jen vzpomeňte na loňský rok. Langhamer byl číslem tři, jenže pak se záhy zranil Lukáš Dostál, a když tým v souboji o třetí místo prohrával po první třetině s Američany, vystřídali trenéři Vejmelku, a právě Langhamer byl tím, kdo mohl nakonec v medailovém mači zvednout na ledě vítězně ruce nahoru.

„Když je teď extraligové play off, vídám záběry v televizi. A tak vzpomínám. Bylo to hodně emotivní a myslím, že jsme všichni cítili, že ten kámen z nás spadl. Byl to hrozně velký zážitek, ještě pro mě v Tampere, kdy jsem cítil, že mi lidi fandí, i když jsme hráli proti Finsku," vypráví gólman, který dvě sezony působil v místním klubu Ilves a dvakrát tu získal bronz.

Tedy vlastně třikrát, protože kromě těch dvou ligových přidal i jeden z mistrovství světa.

A byť tentokrát bude mít reprezentace v základní skupině azyl v lotyšské Rize, tak v Tampere šampionát vyvrcholí medailovými zápasy. Tudíž pokud by se sem Langhamer a spol. vrátili, bylo by to tuze dobré znamení. „Ale musíme jít s pokorou do zápasů a snažit se vyhrát každý jeden z nich. A uvidíme, kam až nás to zavede."

Langhamer by „výlet" do Tampere bral i jako velké loučení. Ve Finsku už nebude pokračovat, jeho novou štací se stal švédský Oskarshamn, možná i proto, že byť klubová sezona skončila bronzem, byla všelijaká. „Vzhlíželi jsme trošku výš, ale chyběly nám nějaké aspekty v týmu. Řekl bych, že soudržnost nebyla taková, jako titulový tým potřebuje a chyběly nám góly vpředu. Samozřejmě třetí místo je taky úspěch a jsme rádi, že jsme zápas o bronz zvládli."

Ano, ve Finsku se z tuzemského pohledu hraje netradiční ligový duel o bronz. „Je to souboj zklamaných. Ale čeká se na něj týden, přitom když prohrajete semifinále, tak jediné, co chcete udělat, je jet domů a nevidět hokejku a výstroj půl roku," vypráví Langhamer.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Marek Langhamer během utkání Euro Hockey Tour se Švédskem.

Je v tom samozřejmě nadsázka, protože zápas o bronz se hrál minulý čtvrtek, v pondělí gólman přiletěl domů a v úterý už se hlásil do Jalonenových služeb s vědomím, že žádnou jistotu finální nominace nemá. „Každý z nás brankářů se bude snažit udělat maximum pro tým a uvidíme, co z toho bude. Jsme v reprezentaci, kde je to něco jako play off, kdy tým potřebuje vítězství a nezáleží, kdo v bráně stojí nebo kdo dá gól. Můžeme tam spolu v klidu vycházet."

Zkrátka cesta do Tampere pro Langhamera začíná ve čtvrtek ve Vídni...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.