Hlavní obsah

Češi zřejmě o druhé místo s Finy. Stěhování do Helsinek zabrání jedině výhra a zároveň klopýtnutí Švédů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozdíl od olympiády nebudou čeští hokejisté na mistrovství světa ve čtvrtfinále chybět. Po pondělní nejtěsnější výhře 1:0 nad USA už neskončí ve skupině B v Tampere hůř než třetí. O konečném umístění v tabulce i čtvrtečním soupeři národního týmu ve vyřazovací části turnaje se ale definitivně rozhodne až v úterý,

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu USA - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Tampere (od našeho zpravodaje) - Jalonenův výběr čeká ten den ještě poslední vystoupení v základní části proti domácím Finům.

V případě porážky Švédska s Lotyšskem můžou Češi při výhře nad Suomi ještě celou skupinu ovládnout, což je pro ně také jediný způsob, jak se pro čtvrtfinále vyhnout stěhování do Helsinek. Finové mají jako domácí tým za všech okolností zajištěn čtvrtfinálový zápas na ledě v Tampere bez ohledu na své umístění, takže vedle nich setrvá pouze první tým konečného pořadí skupiny B.

Útočník Matěj Blümel rozhodl gólem zápas s USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Klopýtnutí Švédů by skutečně bylo senzací, reálnější se pro českou reprezentaci jeví přímý boj o druhé místo s Finy. K jeho obsazení ale potřebuje národní tým vyhrát za tři body, tedy už po šedesáti minutách. V tom případě by mohl hrát čtvrtfinále třeba proti Německu nebo Dánsku, jenže hrozí i Kanada.

Pokud Česko ale nezíská v úterý večer proti domácí Suomi tři body, skonči každopádně v tabulce třetí a ve čtvrtfinále v Helsinkách narazí na druhý tým z hodně zamotané skupiny A. Druhou příčku tam může obsadit ještě kdokoli z tria Švýcarsko, Německo, Kanada.

Na 99 procent ale Češi, až půjdou v úterý večer na led, už budou vědět, na koho narazí v případě vítězství či porážky, ale nelze předpokládat, že by došlo k vybírání soupeře.

PŘÍKLEP EXTRA - hokejové studio Sport.cz tentokrát s Radkem Dudou a Martinem PešoutemVideo: Sport.cz

Šanci na postup do čtvrtfinále stále živí i Slovensko, jenže muselo by v úterý porazit právě Dány za tři body, aby na jejich úkor postoupilo. A ještě doufat, že Kanada uhraje alespoň bod proti Francouzům. Na česko-slovenský duel ve čtvrtfinále by došlo jedině při postupu národního týmu z prvního místa, což zní trochu jako utopie.

Poslední volné místo ve čtvrtfinále ze skupiny v Tampere obsadí zřejmě USA. Pouze jejich nulový bodový přísun s Nory a zároveň předchozí vítězství Lotyšů by otevřelo postupovou bránu pořadateli minulého MS.

V případě stejného zisku bodů u dvou týmů určí pořadí vzájemný zápas. Pokud skončí se stejným počtem bodů v základní skupině tři a více týmů, vytvoří se minitabulka, ve které rozhodují kritéria ve vzájemných zápasech dle následujícího pořadí: získaný počet bodů, skóre, vyšší počet vstřelených branek.

Ve čtvrtfinále se 26. května hraje naznačeným klíčem A1-B4, A2-B3, A3-B2, A4-B1, přičemž dva zápasy uvidí Tampere a dva helsinská Jäähalli. Dál už ale neplatí předem známý pavouk turnaje. Naopak pro semifinále se postoupivší týmy nasazují podle umístění v základní skupině, případně získaných bodů, skóre, počtu vstřelených gólů a posledním kritériem je pořadí v žebříčku IIHF.

V sobotním semifinále se pak utkají první se čtvrtým a druhý se třetím z takto určeného nasazení. Poražení si zahrají v neděli odpoledne o bronz, vítěze čeká 29. května od 19:20 finále. Všechny zápasy o medaile už hostí Nokia Arena v Tampere.

Reklama

Související témata: