Hlavní obsah

Fiasko finského hokejového MS?! Nejhorší za 20 let, Rusové se škodolibě posmívají

Světový šampionát skončil pro domácí Finsko zlatým triumfem, který celá země také bujaře oslavila. Méně slavný už je ale pohled na čísla návštěvnosti turnaje, která patří v posledních desetiletích k nejhorším.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih finálového zápasu Finsko - KanadaVideo: SPORT.CZ

 
Článek

Šéf aliance evropských hokejových klubů a bývalý tiskový mluvčí IIHF Szymon Szemberg zveřejnil tweet, v němž porovnává návštěvnost MS od roku 2000. A podle zveřejněných dat jde letos o nejhorší průměrnou návštěvnost na jeden zápas (5577 diváků) za posledních dvacet let.

Celkově navštívilo zápasy letošního MS 347 628. „Když naposledy Finsko samo pořádalo mistrovství, přišlo na stadiony o 100 tisíc fanoušků víc než teď. A to se tehdy hrálo méně zápasů," upozornil Szemberg.

„Tentokrát také přišla méně než polovina lidí oproti Praze 2015 (741 690)," podotkl švédský funkcionář.

Generální sekretář letošního MS Heikki Hietanen však úplně nesouhlasí se Švédovými daty. Počet prodaných vstupenek se podle něj mnohem více blížil 400 tisícům. Přestože na stadion se dostalo 347 628 lidí, prodáno prý bylo 379 720 lístků.

Skvělou atmosféru měly prakticky jen zápasy domácího týmu. I čeští hokejisté si postěžovali, že ve Finsku byla divácká kulisa hodně slabá. „Atmosféra nebyla moc speciální. Asi je to tím severem. U nás se fandí daleko víc," posteskl si kapitán národního týmu Roman Červenka.

Na obranu organizátorů je potřeba uvést, že šampionát se konal krátce po koronavirové pandemii, lidé dlouho neměli jistotu, zda by v případě nákupu vstupenek nakonec mohli skutečně na MS odjet a zápasy sledovat.

„Mohli jsme začít prodávat kvůli koronaviru vstupenky až dost pozdě. Lístky na finské zápasy a závěrečnou část turnaje se prodávaly dobře. Problém ale byl, že když se nás lidé ze zahraničí na podzim ptali, jaké budou ve Finsku během turnaje restrikce a jestli se na zápasy doopravdy dostanou, nemohli jsme jim pochopitelně nic slíbit," vysvětloval Hietanen pro list Ilta Sanomat.

Od ruské agrese na Ukrajinu navíc přišly další komplikace. Pořadatelé mimo jiné museli měnit v Helsinkách halu. Jelikož proslulou Hartwall Arenu vlastní Rusové, přestěhoval se šampionát do stařičké Helsinki Ice Hall.

Komplikací bylo pochopitelně i samotné vyloučení Ruska (a Běloruska). Ubyl jeden velmi atraktivní tým, za nímž by za normálních okolností určitě dorazily i tisícovky fanoušků.

Jedna medaile neznamená, že jsme se zlepšili. Jestli si to někdo myslí, je naivní, říká Jaromír JágrVideo: Sport.cz

„Samozřejmě to mělo dopad. Když jsme se rozhodli MS pořádat, nepočítali jsme s koronavirem a Ruskem vyvolanou válkou na Ukrajině," potvrdil Hietanen.

Prezident finského svazu Harri Nummela počítal s čistým ziskem mezi 5 až 10 miliony eur. Nejvyšší mety se dosáhnout nepodaří, ale Hietanen počítá s výdělkem přes 5 milionů eur. „Vzhledem ke všem těžkostem jsem s tímto číslem velmi spokojeni," přiznal.

ALL STARS hokejového MS podle Sport.czVideo: Sport.cz

V Rusku mají celkem nepřekvapivě z komplikací pořadatelů, vzhledem k vyloučení sborné, škodolibou radost.

„Zveřejněná čísla kategoricky potvrzují, že odstraněním našeho týmu ze strany IIHF a Finů, kteří neskrývají své antipatie k Rusům, se střelili do vlastní nohy," píše například ruský server Sport Express.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu o bronz Česko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Reklama

Související témata: