Hlavní obsah

GLOSÁŘ Z TAMPERE: Deset dní, které otřásly Jalonenovým světem

Netuším, jestli Kari Jalonen četl knihu amerického novináře Johna Reeda nazvanou Deset dní, které otřásly světem. Líčí průběh bolševické říjnové revoluce v Rusku a to dost tendenčně, vždyť její autor je také za odměnu pochován u kremelské zdi. Finský trenér českých hokejistů ale zažívá ve stejně krátkém časovém úseku podobný otřes a pyšný na to určitě není.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Michal Kamaryt

Trenér českých hokejistů Kari Jalonen má starostí plnou hlavu.

Článek

Před deseti dny s reprezentací slavil triumf na druhém turnaji evropské tour v řadě a na světový šampionát do své domoviny mohl vézt tým plný zdravého sebevědomí, víry ve vlastní síly, a hlavně akceptující jeho herní systém, který fungoval prakticky na každého soupeře. Jenže v Tampere je najednou všechno jinak a trenér místy působí, že nechápe, co se děje.

Mužstvo letí výkony po strmé křivce dolů a po drsné lekci od Švédů dopustilo i historickou blamáž v podobě porážky s Rakouskem. Pořád se sice v české kabině mluví o medailových plánech a vyhlíží se další posily z NHL v čele s Pastrňákem, ale zatím spíš zblízka sledujeme, jak se reprezentace potácí od problému k problému. Kromě Červenky a Blümela, kteří měli prsty prakticky ve všech českých gólech na turnaji, ostatní hrají pod své možnosti a předpokládaní tahouni Hertl s Vránou si vedle sebe zatím vyhovět nedokážou.

Jalonen zatím odmítl, že by už nastal čas bouchnout do stolu a zvýšit hlas s tím, že nechce jít takovou cestou. Nevěří tomu, že když na někoho bude křičet, tak začne hrát lépe. Ale nejde jen o to, co se děje na ledě, záhady se odehrávají i mimo něj. Brankář Dostál se zranil, ale nikdo nechce říct, kdy a jak. Turnaj předčasně skončil pro útočníka Simona, který bez oficiálního objasnění povahy problému odletěl v úterý ráno z osobních důvodů domů.

Experti Sport.cz hodnotí v pořadu Příklep extra porážku českých hokejistů s Rakouskem na MSVideo: Sport.cz

Má jít o velmi citlivou osobní věc, jenže taková formulace zavdává jen příčinu spekulacím a zákulisím se už šíří zprávy o pěstním incidentu uvnitř národního týmu. Podle informací Práva se ale útočník Anaheimu necítil v dějišti turnaji psychicky dobře a zvolené řešení bylo pro něj za dané situace asi to nejlepší.

Jalonen každopádně musel přiznat, že úterý pro něj i celý tým bylo hodně obtížným dnem. Přitom právě zápas proti Rakušanům dával prostor pro zvednutí hlav, jenže místo toho přišla další rána do vazu stále křehčí české sebedůvěry. Vytrácela se herní jiskra, puky se honily po mantinelech a místy už chyběla i vůle bojovat.

Národní tým je teď v situaci, v jaké pod Jalonenem ještě nebyl. Kouč navenek nepanikaří, byť jeho slova o čtrnácti velkých gólových šancích zněla divně, když statistici napočítali jeho svěřencům celkově pětadvacet střel na rakouskou branku.

Buď se trenér chce za každou cenu zastat týmu, na nějž si už chystá kartáč, nebo opravdu propadá z matematiky. Každopádně teď musí Jalonen ukázat, co doopravdy svede, a jestli mu v tom pomůže přílet Pastrňáka, tak budiž pochválen.

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva, kde je vedoucím, působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: