Hlavní obsah

Hertl: Můžeme tu dokázat velké věci. Jen se nesmíme zastavit u jednoho zápasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I jemu, jindy vždy rozzářenému muži, se zase po pár dnech vrátil úsměv na tvář. Tomáš Hertl protrhl gólové čekání, když proti Lotyšsku baseballovým způsobem poslal Česko do čtyřbrankového trháku, zřejmě klíčového. "Když vlítneme na každého, tak tady můžeme dokázat velké věci. Ale nemůže to být jeden zápas a dost,“ řekl útočník.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Přesilovkové komando českého týmu. Zleva Filip Hronek, David Krejčí, Tomáš Hertl, David Pastrňák a Roman Červenka při rozbruslení před utkáním s Lotyšskem.

Článek

Tampere (Od našeho zpravodaje) - Z hlavy marně lovil, kdy zažil zápas, ve kterém po první třetině vedl 5:0. "Bylo to příjemné. Když jsme vedli o dva góly, hecovali jsme se, že přidáme další. Věděli jsme, že potřebujeme tři body, což jsme splnili," uvedl Hertl.

Tomáši, máte za sebou hodně vydařený zápas, že?

Byli jsme úplně vyměněný tým a od začátku jsme si řídili zápas. Ale nebylo to jen o gólech. Napadali jsme, hráli jsme s pukem, dohrávali souboje. A taky ta první třetina zaslouženě vypadala. Konečně to nebylo o jedné lajně, ale o čtyřech i gólmanovi. To bylo hrozně důležité. Takto musíme do těch zápasů vstupovat, ale nesmíme se zastavit jen s jedním. Občas když člověk chce moc, přijdou chyby. Ale dneska jsme si řekli: Pojďme hrát to, co kdo umí. Pojďme vyhrát a nekoukejme, kolik máme teď bodů.

Co ale stojí za tou proměnou?

My jsme věděli, že dnes musíme. A že taky víme, jak se hraje hokej a dokázali to. Ale byly tam další věci - když Vránič (Vrána) dostal u mantinelu, tak Kundrc (Kundrátek) do Lotyše naskočil. Stráňa (Stránský) dalšího poslal na střídačku. Bylo to o všem, co k hokeji patří. Je to zasloužená výhra, když budeme takto hrát, můžeme konkurovat každému. Hokejové dovednosti máme, ale musíme hrát pospolu a jít za výhrou, ne jako v předchozích zápasech.

Jakou roli hrál faktor Pastrňák?

Pomohl hodně. Bylo hezké se dívat na Davida s Davidem, jak se znají. Ale bylo to o všech lajnách. Já jsem dostal Blumiho (Blümela) a rozuměli jsme si. Jsem rád, že naše řada nastartovala zápas. Měli jsme spoustu šancí. Nicméně Pasta je jeden z nejlepších útočníků NHL, dá každý rok 40 gólů, takže vždycky pomůže.

Prospěly změny v útočných řadách?

Dá se říct, že pomohly. Hráli jsme všichni pospolu, všichni do toho dali všechno. Dominovali jsme a mohli jsme hrát víc v klidu. Ale nemůže to být jeden zápas a dost. Ještě máme tři ve skupině.

I pro vás osobně to byl konečně ten zápas, který jste si přál, že?

Moje hra je o tom, že jsem silný na puku. Abych pomohl vytvořit šanci. A i když člověk bude dělat cokoliv, tak když nemá gól či ani bod, není to vidět. Jsem rád, že jsem pomohl, měl jsem dost střel. Potřeboval jsem takový gól dát, předcházely mu vě dorážky baseballovým stylem, až jsem tam ten puk dostal.

Foto: Robert Sára, Sport.cz

Vítej, říká Tomáš Hertl Davidu Pastrňákovi.

Neřešili jste s Matějem Blümelem, kdo ten gól vlastně dal?

Bavili jsme se o tom, ale bylo mi to fakt jedno, protože to byl důležitý gól. On to tečoval, já to pak ještě dorazil. Myslím, že jsem poslední dotyk měl já, ale i kdyby ne, je mi to jedno. Hlavně že jsme vyhráli, protože poslechnout si českou hymnu na konci je nade vše. Snažím se, aby se vyhrávalo, pomáhám v oslabení. Ale jsem rád, že nám ofenzíva šlapala lépe než tři předchozí zápasy.

I na střídačce se zdálo, že to žije úplně jinak.

Ano, bylo to úplně jiné. Už když jsme šli na led, všichni jsme řvali. Po první třetině, když to bylo 5:0, jsme sice nebyli tak aktivní, přesto jsme se hecovali a byl to od nás úplně jiný hokej. Taky to byla větší zábava, užili jsme si to. Jen musíme pokračovat dál, nemůže to být jeden zápas a dost. Už ve středu jsme se s klukama bavili, že na šampionátech vždycky nějaký takový zápas jako s Rakouskem je, ale že to nic neznamená. Hokej se vyrovnává, a když zachytá gólman, oni to zabetonují, je těžké to zahrát. Ale když na někoho vlítneme a nedáme jim čichnout, tak góly budeme dávat.

Od druhé třetiny ale už góly nepřibyly. Proč?

Tak to bývá, že tým někdy zpomalí. Jejich druhý gólman byl napumpovaný, ale šance tam byly pořád. Odehráli jsme dobrý zápas z obrany. Táhli jsme za jeden provaz.

Reklama

Související témata: