Hlavní obsah

Hněv a frustrace Slováků. Přežili jsme šílenství, píší ve Švýcarsku po dramatické bitvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Euforie ze senzačního bronzu na olympiádě v Pekingu se na probíhajícím MS ve Finsku pro slovenské hokejisty rychle mění ve zmar a paniku. Tým kouče Craiga Ramsayho prohrál na mistrovství potřetí za sebou a začíná se obávat o samotný postup do čtvrtfinále. Velké rozladění v táboře východních sousedů způsobil ve středu zejména nezvládnutý závěr duelu se Švýcarskem (3:5).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Švýcarsko - SlovenskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Slováky potápěla nemohoucnost v přesilových hrách. Ač odehráli v početní převaze 16 minut a 44 sekund, vyslali během nich jen 16 střel na bránu. A nejenže z nich neskórovali, ale hned v první minutě naopak při vlastní přesilovce inkasovali z hole Malgina. Od té doby už jen dotahovali.

„Přežili jsme přesilovkové šílenství," hlásí titulek švýcarského serveru Blick s odkazem na časté vylučování hráčů Helvétského kříže. Ti se dokázali v oslabení statečně a efektivně bránit. A to i v naprosto kritické chvíli, kdy po kontaktním gólu Slováků na 3:4 nejprve vyfasoval pětiminutový trest Fora a krátce poté ho na trestnou lavici následoval Siegenthaler.

Jenže Slováci ani tuto jedinečnou šanci k vyrovnání nevyužili. „Je to moje chyba," cituje list Šport.sk slova trenéra Ramsayho, který vzal po zápase neúspěch na sebe.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Denis Malgin ze Švýcarska se postaral o druhý gól svého týmu v zápase proti Švýcarsku

„Myslím, že jsem neodvedl dostatečně dobrou práci. V některých směrech jsem chlapce až přemotivoval. Byli jsme nervózní. Ukázalo se to hned v první přesilovce, potom se to s námi táhlo, jako bychom je celý zápas naháněli," posteskl si trenér.

„Vytvořili jsem si pár šancí, ale nikdo nechtěl být střelcem. Když jste střelec, je na vás tlak. Je ale lehčí přihrát, protože tak se zbavíte tlaku," doplnil.

„Slováky poráží na šampionátu nemohoucnost. Je už čas na paniku?" ptá se deník SME. A připomíná, že v podobné pozici byl tým zpod Tater před třemi roky na domácím šampionátu, byť tehdy byl po třech porážkách a jedné výhře z úvodních duelů v ještě složitější situaci.

„Slova byla zbytečná. Z tváří slovenských hokejistů se daly lehce vyčíst zklamání, hněv a frustrace," popsal deník bezprostřední dojmy z týmu po závěrečné siréně středečního duelu.

I autor článku žehrá na špatnou bilanci v přesilových hrách: „Zoufale si tým vedl v přesilovce i na olympiádě v Pekingu, kde ze 16 z nich dal jediný gól. V Helsinkách dali zatím ze 17 přesilových her dva góly. Horší bilanci už mají jen Britové a Kazaši."

Slovákům zatím patří ve skupině A, která se při absenci Ruska jeví relativně snazší, se třemi body šestá příčka. Ve zbývajících duelech s Kazachstánem, Itálií a Dánskem ale mají ještě šanci si postup do vyřazovací části vybojovat.

Postoupí hokejisté Slovenska do vyřazovací fáze MS ve Finsku?
ano
69,9 %
ne
30,1 %
Celkem hlasovalo 3340 čtenářů.

Reklama

Související témata: