Hlavní obsah

Horská dráha Stránského. Ze střelce náhradníkem, teď bojuje ve čtvrté lajně: Hlavně že tu jsem

Jako nejlepší střelec švýcarského Davosu je zvyklý na silnou pozici v týmu a spoustu času na ledě. V reprezentačním dresu se však Matěj Stránský může cítit jako na horské dráze. Na domácím mistrovství světa v hokeji začal ve třetí formaci, místo měl i na přesilovce. Jenže po příjezdu hvězd z NHL spadl mezi náhradníky. Ovšem po onemocnění Jakuba Fleka je zpátky v sestavě. „Těší mě každá šance,“ líčil třicetiletý útočník.

Matěj Stránský jako na kolotoči. Nejdřív třetí formace a přesilovky, pak náhradník a teď čtvrtá lajna. Vůbec mi to nevadí, říká Video: Sport.cz

 
Článek

Zkušený forvard dokazuje, že zvládá jakoukoliv roli. Flekovu rychlost nahradil důrazem a silou v osobních soubojích. „Jako čtvrtá lajna hlavně nechceme dělat chyby. Snažíme se chodit do brány a dělat to soupeři nepříjemné. To je naše práce,“ popisoval Stránský.

Nejistá pozice mu hlavu nezamotává. „Hlavně jsem rád, že tu můžu být. Snažím se klukům jakkoliv pomoct,“ svěřil se silový křídelník, který po příjezdu Davida Pastrňáka a Martina Nečase přišel i o místo v přesilovce na levém kruhu. „To mi bylo jasné. Počítal jsem s tím a nevadí mi to,“ usmál se autor tří gólů na turnaji.

Sestřih utkání USA - ČRVideo: Česká televize

Připustil však, že vrátit se do sestavy poté, co proti Kanadě plnil roli pouze třináctého útočníka, bylo složité. „Jako náhradník jsem se tam klukům moc nemotal. Tréninky byly krátké, takže trochu sešlo z tempa,“ přiznal.

Ostravský rodák ale ve čtvrtfinále obstál. „Pan trenér mi den předem řekl, že mám být připravený. V hlavě jsem si nastavil, že bych mohl jít do hry. A myslím, že jsem to zvládl dobře,“ mínil. „Ze začátku to nebylo úplně jednoduché, ale postupně jsem se do toho dostal. Nakonec to nebylo tak hrozné, jak jsem čekal. Kluci z lajny mi pomohli,“ ocenil.

Čeští hokejisté se po vyhraném čtvrtfinále moc nevyspali a už ladili formu na Švédy. Doktoři pracují na nemocném FlekoviVideo: Sport.cz

Nakonec s celým týmem po vydřené výhře nad USA mohl slavit postup do semifinále, což je pro něj jeden z největších úspěchů kariéry. „Ale ještě není konec, abych to někam zařazoval. Počkáme si do neděle,“ podotkl s úsměvem.

Ani proti Švédsku nepůjde národní tým do utkání v roli favorita, která opět připadne spíše soupeři. „Těžko říct. Mají kvalitní tým a bude to strašně těžký zápas. Asi se nedívají na to, jestli jsou favoriti, nebo ne. My se prostě připravíme a odmakáme to. A snad to vyjde,“ doufá Stránský.

Voras to komentování prožívá, jako by byl na ledě. Super, vnese do toho jiný pohled, hodnotí Ondřej PavelecVideo: Sport.cz

Seveřané disponují obrovskou silou zejména v obraně. Jména jako Erik Karlsson, Rasmus Dahlin nebo Victor Hedman umí výtečně podporovat ofenzivu a na první pohled by člověk těžko poznal, že to jsou beci. „Budou chtít hrát ofenzivně. Ale my tohle čekáme. Trenéři nám něco nadiktují a podle toho budeme hrát,“ říkal český forvard.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Ve švédské sestavě září hned osmnáct jmen z NHL. Stránský však očekává, že výběr Tří korunek zůstane u svého typického stylu. „Bude to evropský hokej, ale s tempem NHL,“ uzavřel.

Postoupí čeští hokejisté přes Švédsko do finále MS?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 28595 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.