Hlavní obsah

Jsem hrdý, jak jsme se po Češích oklepali, těšilo hvězdného Hedmana. Zlato přeje Palátovi s Ruttou

Sobotní semifinálový debakl 3:7 s domácími, který pro ně byl první porážkou na mistrovství světa v Česku, dokázali hodit za hlavu. Hokejisté Švédska otočili zápas o bronz s Kanadou, kterou porazili 4:2 a po zisku zlata v roce 2018 se po šesti letech dočkali medaile ze šampionátu.

Sestřih zápasu Švédsko - KanadaVideo: ČT

 
Článek

„Jsem hrdý, jak jsme se oklepali ze soboty. Hrát pět zápasů v sedmi dnech není jednoduché a jsem pyšný na mužstvo, že se za stavu 1:2 dokázalo zvednout a otočilo to,“ těšilo 33letého obránce Tří korunek Victora Hedmana.

Nalézt motivaci po těžkém sobotním direktu prý nebylo složité. „Včerejšek je včerejšek, dnešek je dnešek. Nemůžeš změnit, co se stalo včera. Není to jenom o nás, je to o naší celé zemi, o lidech, kteří sem přiletěli nás podporovat, a o lidech, kteří to sledovali doma. Už kvůli nim musíme každý večer podávat co nejlepší výkony. Navíc je to náš poslední zápas v tomhle složení. Nikdy nevíte, jestli některé kluky ještě uvidíte a zahrajete si s nimi v týmu,“ mínil Hedman, který po bronzu z roku 2010 a zlatu z 2017 rozšířil svou sbírku medailí z MS na tři kusy.

Švédové do Česka dorazili s hvězdným týmem složeným převážně z hráčů NHL. Zejména jejich obrana s Hedmanem, Karlssonem či Dahlinem budila respekt a mnozí odborníci považovali Hallamovu partu za hlavního favorita na zlato.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Hráči Švédska pózují s bronzovými medailemi

„Prohráli jsme jediný zápas z deseti. Obvykle je to opravdu dobrá vizitka, ale prohráli jsme v semifinále,“ bilancoval obránce Tampy Bay, který na MS v Česku zapsal gól a šest asistencí.

„Udělal jsem si tu spoustu nových kamarádů mezi hráči, se kterými jsem nehrál ani se nepotkal. I kvůli tomu jsou tyhle turnaje zábavné. Osm měsíců z roku hrajete se svými spoluhráči, ale pak přijedete sem a najednou musíte zapadnout do jiného týmu a najít svoji roli. Musíte se rychle adaptovat. Kluci odvedli skvělou práci, aby nám pomohli se adaptovat. Vytváří to mezi námi silná pouta. Byla to zábava,“ řekl majitel Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL z roku 2018.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Hedman sice ještě nevěděl, jestli bude sledovat i večerní finále mezi Českem a Švýcarskem. Měl ale jasno, komu bude držet palce. „Budu fandit Palymu a Ruttsovi, i když vím, že Rutts dneska nebude hrát,“ zmínil své dva bývalé spoluhráče z Tampy Ondřeje Paláta s Janem Ruttou, s nimiž v letech 2020 a 2021 slavil Stanley Cup.

„Moje pozornost bude upřená na Palyho. Doufám, že vyhraje zlato,“ prohlásil Hedman před poslední týmovou večeří a pondělním odletem za rodinou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.