Hlavní obsah

Když to Rusko vyhrotí, hokejové MS nebude? Na severu Evropy se objevily temné zvěsti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový svátek se blíží. Do startu mistrovství světa ve Finsku zbývá už jen týden. Kromě natěšeného očekávání se ale na severu Evropy objevují směrem k šampionátu i obavy související s napjatou mezinárodní situací.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Finsko se těší na hokejové MS. Objevují se ale obavy o pomstu Rusů.

Článek

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu bude na turnaji sborná komanda (a také běloruská reprezentace) chybět, což Rusko, kde je hokej tradičně silně svázaný s vládnoucím režimem, nese velmi těžce. Konání šampionátu se navíc časově kryje s finskou debatou o vstupu země do NATO, o němž se může během šampionátu rozhodovat. I tento krok působí na Kreml jako rudý hadr na býka.

Na severu Evropy se tak objevují temné zvěsti, že by se mohlo Rusko šampionátu potažmo celému Finsku mstít.

Nejdále v tomto směru zašel švédský reprezentant Lucas Wallmark, jenž má s Ruskem své zkušenosti. Kvůli válce přerušil kontrakt v CSKA Moskva a i za cenu ztráty desítek milionů korun z největší země světa co nejrychleji zmizel.

V rozhovoru pro švédskou televizi SVT pak vyjádřil obavy i o šampionát ve Finsku. „Nejsem schopen posoudit výhody a nevýhody vstupu do NATO, takže o tom nebudu mluvit. Ale nemyslím si, že se bude mistrovství světa konat, pokud situace bude eskalovat," vypustil znepokojivá slova 26letý švédský centr.

Už nijak nekonkretizoval, jaké hrozby se obává. Organizátoři šampionátu se ale snaží obavy podobného druhu tlumit.

„Bereme v potaz, že se situace kolem vstupu do NATO může vyhrotit. V souvislosti s možnými kybernetickými útoky a dalšími věcmi spolupracujeme s celou řadou expertů a příslušnými orgány," uvedl pro list Ilta Sanomat generální sekretář organizačního výboru mistrovství světa Heikki Hietanen.

„Přihlížíme samozřejmě i k tomu, že Rusko bylo z turnaje vyloučeno. A navíc mu bylo odebráno pořadatelství příštího ročníku," pokračoval.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Lodě NATO kotví u finských břehů v Turku.

Wallmarkova slova mu ale přeci jen přijdou přehnaná. „Není důvod pro paniku," uklidňoval. „IIHF pořádá MS každý rok a jednou z hlavních zodpovědností je postarat se o bezpečnost. Ve Finsku celkově organizace funguje výborně," zdůraznil.

List také s tématem oslovil finského historika a doktora politických věd Markku Jokisipiläa z univerzity v Turku, jenž rovněž spíše uklidňuje rozvířené emoce.

„Tohle se mi zdá dost přestřelené," komentoval Wallmarkova slova. „Že by Rusové během mistrovství prováděli něco jako teroristické útoky, tomu nevěřím. Spíše půjde o informační válku," myslí si Jokisipilä.

Předpokládá z Ruska spíše klasické nájezdy trollů v online prostředí: „Je mnoho hráčů a trenérů, kteří prošli KHL. Špionáž má velkou tradici už ze sovětských dob. Sbírají se různé dehonestující informace, které se mohou v určitých okamžicích použít. Všiml jsem si už různých útoků proti hráčům a trenérům s minulostí v KHL."

Reklama

Související témata: