Hlavní obsah

Lotyši mají v nominaci na MS osm krajánků z české extraligy

Hokejisté Lotyšska mají v nominaci na domácí mistrovství světa v Rize a Tampere osm krajánků z české extraligy a dvě posily z NHL. V tuzemské nejvyšší soutěži působili v uplynulé sezoně obránci Ralfs Freibergs, Janis Jaks, Kristaps Zile v Litvínově, Uvis Janis Balinskis v Liberci, Oskars Cibulskis v Kladně, Karlis Čukste v mistrovském Třinci a útočníci Roberts Bukarts ve Vítkovicích a Martinš Dzierkals v Českých Budějovicích. V NHL se představili útočník Rudolfs Balcers v barvách Floridy a Tampy Bay a debutoval brankář Arturs Šilovs z Vancouveru.

Foto: Instagram @miksindrasis

Miks Indrašis v dresu lotyšského národního týmu

Článek

Šestadvacetiletý Balcers v této sezoně NHL sehrál za Floridu a Tampu Bay 17 zápasů a připsal si pět bodů za tři branky a dvě asistence. Převážnou část strávil v celku Syracuse v AHL. Celkově má bývalý hráč Ottawy a San Jose v NHL 170 utkání a 62 bodů (28+34).

O čtyři roky mladší Šilovs coby nováček odchytal pět utkání. Převážně byl na farmě v Abbotsfordu v AHL. Zkušenosti z NHL má i další gólman Kristers Gudlevskis, který třikrát nastoupil za Tampu Bay. Uplynulý ročník strávil ve švédském MoDo a pomohl mu k postupu mezi elitu.

Smlouvu v NHL s Floridou si vybojoval Balinskis, který se v dresu Liberce, kam přišel po dvou letech v Litvínově, stal nejproduktivnějším obráncem základní části extraligy. Freibergs hrál v Česku také zs Zlín, Kometu Brno a Třinec, s nímž získal v roce 2021 titul. Cibulskis má za sebou angažmá i v Hradci Králové a Litvínově.

Roberts Bukarts, jenž se chystá na jubilejní 10. šampionát, hrál také za Zlín, Třinec a pražskou Spartu. Dzierkals před loňským příchodem do českobudějovického Motoru odehrál sezonu v Plzni.

Bek Roberts Mamčics z Nových Zámků působil v části sezony 2021/22 ve Zlíně, který sestoupil z extraligy. Útočník Andris Džerinš z Herningu je bývalým hráčem Hradce Králové. Rihards Bukarts z Klagenfurtu, Robetsův mladší bratr, krátce působil ve Zlíně. Kapitán Kaspars Daugavinš z Iserlohnu se chystá už na jedenácté MS a byl i na třech olympijských hrách, další útočník Ronalds Keninš z Lausanne startoval na deseti MS a dvakrát po pěti kruhy.

Foto: HC Verva Litvínov

Lotyšský obránce Uvis Janis Balinskis.

Debutovat na velké mezinárodní akci naopak bude devatenáctiletý útočník Dans Ločmelis, který působil v juniorském týmu švédské Luley a od příští sezony bude na University of Massachusetts v NCAA.

Lotyši zahájí šampionát v pátek proti Kanadě (19:20 SELČ), v dalších duelech skupiny B v Rize se utkají se Slovenskem, v pondělí s Českem (19:20), pak s Norskem, Slovinskem, Kazachstánem a Švýcarskem.

Nominace Lotyšska na MS v Rize a Tampere (12.-28. května):
Brankáři:
Ivars Punnenovs (Lausanne/Švýc.)
Kristers Gudlevskis (MoDo Hockey/Švéd.)
Arturs Šilovs (Vancouver/NHL).
Obránci:
Ralfs Freibergs,
Janis Jaks,
Kristaps Zile (všichni Litvínov/ČR)
Uvis Janis Balinskis (Liberec/ČR)
Oskars Cibulskis (Kladno/ČR)
Karlis Čukste (Třinec/ČR)
Arvils Bergmanis (University of Alaska-Fairbanks/NCAA)
Roberts Mamčics (Nové Zámky/SR).
Útočníci:
Rodrigo Abols (Örebro/Švéd.)
Toms Andersons (La Chaux-de-Fonds/Švýc.)
Rudolfs Balcers (Tampa Bay/NHL)
Oskars Batna (Jukurit Mikkeli/Fin.)
Rihards Bukarts (Klagenfurt/ICEHL)
Roberts Bukarts (Vítkovice/ČR)
Kaspars Daugavinš (Iserlohn/Něm.)
Martinš Dzierkals (České Budějovice/ČR)
Andris Džerinš (Herning/Dán.)
Miks Indrašis (Schwenningen/Něm.)
Ronalds Keninš (Lausanne/Švýc.)
Renars Krastenbergs (AIK Stockholm/Švéd.)
Dans Ločmelis (Lulea/Švéd.)
Deniss Smirnovs (Ženeva/Švýc.).

Reklama