Hlavní obsah

Medaile po 70 letech? Fotbal se může učit, žasnou v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být víkend s jediným velkým sportovním tématem - finišujícím bojem o titul ve fotbalové bundeslize mezi Dortmundem a Bayernem, ale je to pro německé fanoušky nakonec trochu jinak. Mají rázem ještě jeden hit -- boj hokejistů o medaili z MS. Tu poslední mohou mít v živých vzpomínkách jen ti nejstarší pamětníci, hokej si teď může užívat nebývalou pozornost. Příznivci žasnou nad tím, co se povedlo svěřencům trenéra Kreise, když ve čtvrtfinále poslali domů Švýcary (3:1), kteří v závěru skupiny kalkulovali, nechali odpočívat hvězdy, prohráli s Lotyšskem a na vítěznou vlnu už se v play off nevrátili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS Švýcarsko - NěmeckoVideo: Česká televize

 
Článek

Rozhodující chvíle pro německé hokejisty přišly v závěru druhé třetiny, kdy se v rozmezí 36 sekund prosadili John Peterka a Nico Sturm.

"A proč bychom nemohli vyhrát ještě další dva zápasy? Možné je všechno," hlásil do kamer nadšený Sturm, vítěz loňského Stanley Cupu s Coloradem. Teď je před ním milník s německým národním týmem. Medaile z MS po 70 letech, tu předešlou - stříbrnou - brali Němci na šampionátu v Curychu.

„Jsem neskutečně hrdý na náš mančaft, jak jeden bojoval za druhého," dodal Sturm s nadějí na pokračování velkého tažení, po třech úvodních prohrách Německo vyhrálo na turnaji pátý zápas za sebou. A teď je v sobotu v 17.20 čekají Spojené státy, od 13.20 nastoupí Lotyši s Kanadou.

Jakoby nastaly nové časy. Mezi čtyřkou nejlepších není žádná tradiční evropská mocnost (Švédsko, Finsko, Česko a pochopitelně ani vyloučené Rusko a také Švýcarsko, které za Rusy zaskakuje v elitní skupině Euro Hockey Tour).

Zato němečtí fanoušci jsou ve varu. Úspěch tohoto formátu nečekali. Zaskočená média se přehrabují na sítích v příspěvcích nadšených příznivců. „Švýcarsko takticky rozebráno. v brance: jistota, v obraně: zeď. útok: super efektivní," píše jeden z fanoušků.

„Zasloužené vítězství proti pravděpodobně nejlepšímu týmu ve skupinové fázi. Bravo," jásá další příznivec.

Autor dalšího příspěvku na sítích přiznává, že není úplným znalcem hokeje. „Ale vzhledem k tomu, že se o Kreisovi říká, že je špatný trenér, který nominoval špatné hráče, tak si myslím, že semifinále není tak zlé."

Jiní si všímají spíše ztráty lesku favorita. „Rozpačitý výkon Švýcarska ve čtvrtfinále proti horšímu soupeři stavějícímu na hráčích z průměrné DEL (německé ligy)."

Němci se vracejí na zápas s USA do Tampere. A fanoušky čeká žhavé odpoledne a podvečer. „Finále bundesligy? Do prdele!" má jasno o preferencích jeden z fandů, ač se fotbal s hokejem kryje časově jen částečně.

Fotbal - ač zasažen nezdary národního týmu - přece jen asi bude vládnout. Jeden z pisatelů ale nabízí srovnání vyznívající pro hokejové hrdiny:

„To se může fotbal naučit od hokeje. Německo je v semifinále mistrovství světa. Velmi silný týmový výkon, i když někteří špičkoví hráči jako Draisaitl chybí!"

Reklama