Hlavní obsah

Naposledy jako Československo. S odměnou 150 tisíc pro hráče za bronz

Praha je už pojedenácté dějištěm hokejového mistrovství světa, čímž se stává pořadatelským rekordmanem v celé historii šampionátu, trvajícího už od roku 1920.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Československo v semifinále MS 1992 prohrálo s Finskem po samostatných nájezdech. Mika Nieminen ale brankáře Petra Břízu nepřekonal.

Článek

Na přelomu dubna a května 1992 se v Praze hrál světový šampionát už poosmé. Země byla polepená volebními billboardy, z kterých mnohem častěji než dřív křičely nacionální slogany. „Společný stát, nebo rozdělení,“ znělo kupříkladu heslo ODS. A v této rozjitřené době Československo hostilo turnaj, jenž se snažil diplomaticky vyhovět Čechům i Slovákům, aniž by kdokoliv tušil, že je to naposledy, co na velkém hokejovém klání vystupují jako společný stát.

Tři první zápasy v základní části národní tým odehrál v Bratislavě, samotný šampionát zahajoval tehdejší předseda Federálního shromáždění Alexander Dubček, aby při zápase o bronz v Praze zase týmu osobně fandil prezident Václav Havel. Hlava státu si ale v holešovické Sportovní hale nesedla do čestné lóže, kam byla pozvána, ale duel sledovala mezi diváky za československou střídačkou. „Báli jsme se hlavně v Bratislavě určitých nacionalistických tendencí, ale všechno bylo zbytečné. Diváci v Bratislavě byli fantastičtí a jsou i nyní v Praze,“ líčil tehdejší brankář národního týmu Petr Bříza.

Zároveň ale šampionát ukázal domácím příznivcům tvrdou podobu kapitalismu z raných 90. let. Dres tuzemské reprezentace stál ve stánku firmy Tackla 1200 korun, což při srovnání tehdejších průměrných výdělků (4644 korun) a současných je, jako by dnes přišel na zhruba desetinásobek! Tričko s emblémem MS stálo 580 korun a třeba minerálka v bufetu 35 korun. Vážně byste dnes za vodu dali 350 korun?

Toto mistrovství zároveň bylo svým způsobem revoluční. Poprvé hrálo 12 týmů, přičemž premiérově o titulu rozhodovalo play off, které se používá dodnes. A už zmíněný Bříza tehdy skepticky říkal: „Hrací systém určitě není nejšťastnější. Slabší týmy nebyly ochotny příliš tvořit hru, klasickým příkladem v tomto směru jsou Švýcaři. Tyto celky se velmi zlepšily, ale v zásadě je to z jejich strany jen důsledná obrana a řada drobných faulů. Takový způsob hry určitě světovému hokeji neprospívá.“

Právě Švýcaři byli pro Čechoslováky na turnaji posledním soupeřem. Ve čtvrtfinále totiž Hlinkova parta smetla USA 8:1, v semifinále ale prohrála s Finy po nájezdech 2:3, když v rozstřelu neuspěl třeba Petr Hrbek, o němž se tvrdilo, že devět z deseti penalt dá. I proti Švýcarům to byla šichta, protože po dvou třetinách byl stav 2:2. Ve třetí ale dalo Československo i před zraky prezidenta a jeho manželky Olgy tři góly a získalo medaili.

Každý z hokejistů si pak za bronz vydělal 150 tisíc korun. A Rudé právo tehdy o posledním vystoupení společné reprezentace – aniž by to někdo tušil – napsalo: „Můžeme to říci otevřeně, všichni snili o zlatu. To jsme nezískali, je nesmyslné však bronzem pohrdat. Medaile má svůj lesk a na osmém šampionátu na domácí půdě jsme znovu neskončili bez cenného kovu.“

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Byla to stejná medaile, kterou tým získal o pár měsíců dříve na olympiádě v Albertvillu a kterou zopakoval i za rok na šampionátu v Německu. Už ale jen jako samostatné Česko.

Účast společného česko-slovenského výběru, byť už budou obě země samostatné, ovšem v lednu 1993 IIHF odmítla, a tak smělo na MS jen Česko na základě reglementu, který přiřkl nástupnická práva té zemi, jejíž hráči v poslední pětiletce tvořili většinu reprezentace. Slovensko bylo zařazeno až v následujícím roce do skupiny C, tedy „třetí ligy“, avšak díky své síle se už v roce 1996 ve Vídni představilo mezi elitou a od té doby tam hraje pravidelně.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.