Hlavní obsah

Návrat Ruska do světového hokeje? Je to daleko, prozradil prezident IIHF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský i běloruský hokej byl od začátku války na Ukrajině vyřazen ze všech mezinárodních soutěží IIHF. Postupem času se i přes pokračující konflikt objevilo několik náznaků o možném návratu Ruska na světovou scénu. O případném znovuzapojení do mistrovství světa mužů 2025 i zimní olympiády 2026 by se mělo rozhodnout už v únoru. „Ale od návratu jsme daleko,“ naznačil prezident IIHF Luc Tardif. Vyjádřil se i k potenciální účasti hráčů z NHL na olympiádě.

Foto: Profimedia.cz

Prezident IIHF Luc Tardif

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje) - Důležitá konference IIHF se bude konat 12. a 13. února tohoto roku. „Jsme demokratická organizace, bude to velká diskuze. Vždycky jsme hovořili jasně. Každý únor zvažujeme geopolitickou situaci a řešíme bezpečnost našich soutěží a našich hráčů,“ řekl Tardif na tiskové konferenci v rámci zakončení světového šampionátu hráčů do 20 let ve Švédsku.

„I teď budeme řešit, jestli je možné vrátit Rusko a Bělorusko na mistrovství světa a olympijské hry,“ pokračoval. Brzké rozhodnutí je důležité. Například s Běloruskem se prozatím počítá v olympijské kvalifikaci na přelomu srpna a září, která se odehraje ve slovenské Bratislavě.

Tardif však sám naznačil, že návrat agresora i jeho podporovatele do světového hokeje moc pravděpodobný není. Důvodem je nejen zmíněná válka, ale také případ ruského gólmana Ivana Fedotova, jenž podepsal smlouvu s Philadelphií v NHL, ale v Rusku byl zatčen a musel proti své vůli strávit celý rok v armádě v Severodvinsku.

Následně navzdory platnému kontraktu podepsal kontrakt s CSKA Moskva, čímž brankář i klub porušili dohodu ruského hokejového svazu s NHL o vzájemném uznávání kontraktů. Fedotov přesto chytá, ačkoliv mu IIHF udělila čtyřměsíční stopku.

„Je to nový případ, který musíme zvážit při našem rozhodování. Když IIHF suspenduje hráče, nemůže se objevovat na ledě. Je nutné respektovat smlouvu a mezinárodní přestupová pravidla. Když je porušíte, nemůžete čekat, že budete součástí rodiny,“ prohlásil Tardif, který už dříve hrozil, že Rusku kvůli tomu hrozí i vyloučení z IIHF.

Na tiskové konferenci odpovídal i na dotaz týkající se zapojení hráčů z NHL na zimní olympiádě 2026 v italském Miláně a Cortině d'Ampezzo. „Jsem optimistický. Všechny planety jsou na správném místě,“ usmál se Tardif. Jednání s hráčskou asociací zámořské soutěže bude mít také v průběhu ledna a v únoru. „Brzy také budeme znát verdikt, snad dva roky před olympiádou,“ prozradil.

Hokejisté z nejslavnější ligy se naposledy účastnili turnaje pod pěti kruhy před deseti lety v Soči. „Je společná snaha, aby to teď znovu vyšlo. Snažím se apelovat, abychom udělali dohodu rovnou i na příští olympiádu 2030. Proč ne,“ poznamenal Tardif.

IIHF rovněž odkryla pořadatele mistrovství světa dvacítek v roce 2026, kdy se šampionát bude konat v USA ve státě Minnesota, konkrétně v městech Minneapolis a Saint Paul. Turnaj zůstane příští tří sezony v zámoří, až do roku 2034 totiž platí dohoda s Hockey Canada, že každé dvě sezony se šampionát vrátí do země kolébky hokeje. Příští ročník hostí Ottawa.

Reklama