Hlavní obsah

Němci mají v kádru tři posily z NHL a českého rodáka Kahuna

Tři posily z NHL a čtyři stříbrné medailisty z olympijských her v Pchjongčchangu z roku 2018 včetně českého rodáka Dominika Kahuna z Bernu mají v nominaci na mistrovství světa v Tampere a Rize hokejisté Německa. Z nejlepší ligy světa může kouč Harold Kreis počítat s obráncem Moritzem Seiderem z Detroitu, loňským vítězem Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, posledním vítězem Stanleyova poháru s Coloradem Nicem Sturmem ze San Jose a dalším útočníkem Johnem-Jasonem Peterkou z Buffala.

Foto: @BarstoolChief, Twitter

Útočník Bernu Dominik Kahun v reprezentačním dresu.

Článek

Dvaadvacetiletý Seider, který je šestkou draftu z roku 2019, nasbíral za dvě sezony v NHL v 164 utkáních a 92 bodů za 12 branek a 80 asistencí. Na MS se představí počtvrté, v roce 2021 v Rize byl zvolen nejlepším obráncem turnaje a dostal se i do All Star týmu.

O rok mladší Peterka, jehož si Sabres vybrali v roce 2020 ve druhém kole draftu na 34. pozici, má v NHL za dvě sezony na kontě 79 zápasů a 32 bodů (12+20). Osmadvacetiletý Sturm, který v německé reprezentaci debutoval v přípravě na šampionát, má na kontě v NHL za Minnesotu, Colorado a San Jose 206 utkání a 65 bodů (34+31). Ve 22 duelech play off zaznamenal dva góly a tři asistence.

Ze Severní Ameriky je v kádru také obránce Leon Gawanke z Manitoby z AHL, za kterou odehrál čtvrtou sezonu a šance v NHL v dresu Winnipegu se zatím nedočkal. Další zadák Kai Wissmann strávil poslední ročník na farmě Bostonu v Providence.

Na historický úspěch pod pěti kruhy dosáhli obránci Moritz Müller s Jonasem Müllerem a útočníci Marcel Noebels a Kahun. Šestadvacetiletý rodák z Plané u Mariánských Lázní se před dvěma roky vrátil do Evropy po tříletém působení v NHL, kde za Chicago, Pittsburgh, Buffalo a Edmonton sehrál 186 zápasů a připsal si 83 bodů (34+49). Ve dvou utkáních play off nebodoval. Od té doby hraje za Bern.

Debutovat na velké mezinárodní akci mohou vedle Sturma brankář Maximilian Franzreb z Bremerhavenu, obránce Maksymilian Szuber s útočníky Justinem Schützem a Filipem Varejckou z EHC Mnichov a zadák Leon Hüttl s útočníkem Wojciechem Stachowiakem z Ingolstadtu a Parker Tuomie ze Straubingu.

Útočník Yasin Ehliz z EHC Mnichov vypadl kádru ještě před úterní generálkou v Mnichově s USA kvůli zranění v dolní části těla a následně stejný osud potkal i jeho klubového spoluhráče Andrease Edera. Naopak do kádru se vrátil útočník Manuel Wiederer z Eisbären Berlín.

Němci vstoupí do šampionátu v pátek zápasem proti Švédsku a v dalších duelech základní skupiny A v Tampere je čeká domácí Finsko, Spojené státy americké, Dánsko, Rakousko, Maďarsko a Francie.

Nominace hokejistů Německa na MS v Tampere a Rize:
Brankáři:
Maximilian Franzreb (Bremerhaven)
Mathias Niederberger (EHC Mnichov)
Dustin Strahlmeier (Wolfsburg).
Obránci:
Leon Hüttl,
Fabio Wagner (oba Ingolstadt)
Jonas Müller (Eisbären Berlín)
Moritz Müller (Kolín nad Rýnem)
Maksymilian Szuber (EHC Mnichov)
Leon Gawanke (Manitoba/AHL)
Moritz Seider (Detroit/NHL)
Kai Wissmann (Providence/AHL).
Útočníci:
Maximilian Kastner,
Justin Schütz,
Frederik Tiffels,
Filip Varejcka (všichni EHC Mnichov)
Alexander Ehl,
Daniel Fischbuch (oba Düsseldorf)
Marcel Noebels,
Manuel Wiederer (oba Eisbären Berlín)
Samuel Soramies (Augsburg)
Wojciech Stachowiak (Ingolstadt)
Parker Tuomie (Straubing)
Dominik Kahun (Bern/Švýc.)
John-Jason Peterka (Buffalo/NHL)
Nico Sturm (San Jose/NHL).

Reklama