Hlavní obsah

Po tíživém tichu ve Frölundě se Špaček upnul k reprezentaci. Se Švédy bude mít proti sobě i dva spoluhráče

V dresu Frölundy se Michael Špaček ke své lítosti nedočkal naplnění vítězných hokejových tužeb, v Lize mistrů i ve švédském play off ambiciózní klub vypadl v semifinále. Při nepodařeném českém olympijském vystoupení zasáhl 25letý útočník kvůli covidu až do rozehraného turnaje. O to větší touhu má spravit si chuť účastí na MS v Tampere.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český útočník Michael Špaček v utkání proti Finsku.

Článek

Věří, že pod trenérem Kari Jalonenem tam nemusí být Češi úplně bez šance na úspěch. „Přál bych si i proto hned v Ostravě se ukázat v co možná nejlepším světle. Každý zápas je nominační boj. Zapojí se ale ještě dost kvalitních útočníků, včetně kluků z NHL," přemítá Špaček.

Konkurenci vnímá pozitivně. „Od hvězd jako jsou Červus nebo Krejča se mám pořád co učit, je to paráda na ně při tréninku jen koukat," líčí. Zklamání z toho, jak dopadl s Frölundou v něm pořád je. „O to radši jsem byl za pozvánku do reprezentace a možnost bojovat o šampionát. Moc bych si přál si tam zahrát, ale je to dlouhá cesta a čeká mě spousta práce," uvědomuje si.

Špaček se hodně těší na sobotní utkání s Tre Kronor, které mají mít v sestavě už i jeho dva spoluhráče z klubu. „Max Friberg je zkušený reprezentant, tomu by šampionát neměl utéct. Naopak Elmer Söderblom je úplným nováčkem. Koukal jsem, že proti Rakousku ještě nenastoupil, takže má před sebou debut, ale ve dvaceti je to už moc šikovný hráč, s čichem na gól. Musíme si něj dát pozor," přibližuje Špaček, jenž od loňského února odehrál všech pět vzájemných zápasů se Švédy.

Poslední týdny ale pro něj byly náročné na psychiku. „Už po vypadnutí z Ligy mistrů, kterou vedení bere velmi vážně a prestižně, nastaly ve Frölundě dost tíživé chvíle. Všichni tam chtějí vyhrávat a být nejlepší, což se mi hodně líbí. Jenže nám se tentokrát nepovedlo obstát ani na domácí scéně, bránu ligového finále nám přibouchla Lulea a v kabině bylo zase ticho," tvrdí Špaček patřící mezi tahouny klubu.

Trvalo mu ale docela dlouho, než si zvyknul na silově náročnou soutěž „Hraje se tam dost fyzicky a hodně se brání. Nic v suchém triku, zpočátku jsem musel přijít na to, jakým stylem hrát. Smlouvu mám i na příští rok, jako cizinec musím výkony neustále potvrzovat," míní.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Velký závar před českou brankou gólem neskončil

V únoru přišel do Frölundy i krajan Radan Lenc. „Znali jsme se už z nároďáku, takže jsme věděli, co od sebe na ledě můžeme čekat. Hráli jsme i spolu v lajně a sedli si lidsky. Bylo parádní, že jsem si najednou mohl pokecat i česky," usmívá se Špaček.

Jen maličko zalituje, že spoluhráče nemůže opětovně potkat i v českém dresu, byť také o Lence národní tým před MS stál. „Radan s partnerkou brzy čekají narození miminka a myslím, že všichni respektují jeho záměr dát v takovém okamžiku přednost rodině," naznačuje Špaček.

Reklama

Související témata: