Hlavní obsah

Pořadatelé rozehrávají rošádu kolem MS. Ve hře je český přesun do Rigy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím jde o neoficiální informaci, ale manažer národního týmu Jan Černý ji potvrzuje. Českých hokejistů se může dotknout jedno povolené přehození mezi skupinami pro MS 2023. Místo znovu v Tampere by tak v příští rok hráli základní část šampionátu v lotyšské metropoli.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Kouč Kari Jalonen na lavičce českého týmu.

Článek

Složení skupin se odvíjí od postavení jednotlivých zemí na žebříčku IIHF, v němž jsou Češi momentálně pátí, což je papírově řadí znovu do skupiny v Tampere, kde by na ně čekali stejně jako letos domácí Finsko, Švédsko, ale také další přemožitel Rakousko. Dále pak Německo, Dánsko, Francie a Maďarsko.

„Před pár dny ale na svaz dorazila zpráva z organizačního výboru, která nám dává na vědomí, že je připraven přesun Česka do skupiny B v Rize výměnou za USA. Jako odůvodnění takového kroku přichází vysvětlení, že by český tým dokázal v Lotyšsku přitáhnout výraznou část příznivců. V zásadě nejsme proti, posvětit takovou výměnu ale musí Rada IIHF, která se zatím nesešla. Možná i proto dosud není zveřejněn detailní program šampionátu v příštím roce," přibližuje Černý.

V Rize, která hostila mistrovství světa v letech 2006 a 2021, by českými soupeři byly Kanada, Švýcarsko, Slovensko, Lotyšsko, Norsko, Kazachstán a Slovinsko. Původně do skupiny B určení Američané by hráli v Tampere. Národní tým by si tak z letoška zopakoval jen souboj s Kanaďany, domácími Lotyši a Nory.

Hokejový šampionát příští rok odstartuje 12. května, obě pořadatelská města si rozdělí po dvou čtvrtfinálových duelech. „Z logistických důvodů, které neumožňují jiný než letecký přesun týmů, je ve hře i návrat k modelu, který by se uplatnil zase po deseti letech. Tedy, že by se mužstva pro čtvrtfinále nestěhovala a nehrálo by se křížem, nýbrž systémem 1-4, 2-3 v rámci stejné skupiny," naznačuje Černý. O cenné kovy se bude hrát stejně jako letos v Nokia Areně v Tampere, medaile se tam rozdají 28. května.

Reklama

Související témata: