Hlavní obsah

Rivalita v hokejové reprezentaci. Fotbalové derby na dvě hodiny rozpůlí tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měli dobrovolný trénink, zato vpodvečer hokejovou reprezentaci čeká v Rize téměř povinný program – a to sledování ligového fotbalového derby pražských „S". „Spíš teď máme v reprezentaci sparťany," prozrazuje útočník Martin Kaut, jaký je poměr příznivců v národním týmu, a on sám se ke sparťanskému „hokejovému" jádru k hrdě hlásí.

Foto: David Taneček, ČTK

Sobotní trénink hokejové reprezentace v Rize.

Článek

Riga (od našich zpravodajů) - Jakmile skončí hokejová sezona a on se přes léto usídlí v Praze, je na Letné téměř pečený vařený. „Chodím často i s Nečim (Martinem Nečasem), to je taky sparťan. Jsme oba ze Žďáru nad Sázavou a Žďár prostě fandí Spartě," usmívá se Kaut. „Sparťan jsem odmalička a ani nevím proč. Možná po bráchovi. Takže mě mrzelo, že nás Slávka ve finále poháru smázla. Byla mnohem lepší, ale věřím, že Sparta dneska zabojuje a vyhraje."

V té víře nebude sám, protože ke sparťanům se hrdě hlásí i Jiří Smejkal či Davidové Němeček a Tomášek, což ovšem vzhledem k jejich aktuální klubové příslušnosti – Smejkalově dřívější – není ničím překvapivým. „S klukama se o fotbale a Spartě hodně bavíme. Sledujeme to. Budu se dívat a doufat, že minimálně bude remíza, aby to kluci dorvali k titulu. Slavia je rozjetá, kdyby se prohrálo, bude to pak těžké. Prožívám to emotivně, protože jsem velkej sparťan, a když můžu, jdu na stadion," řekl Smejkal.

Sledovaný zápas první Sparty a druhé Slavie začíná v 18 hodin, v Lotyšsku je pak o hodinu více. Mezi oběma kluby je rozdíl dvou bodů, a tak má výsledek kruciální význam v honbě za titulem. „Pro Slavii už je teď každý zápas klíčový a já doufám, že to nejen dnes zvládnou. Budu ji držet palce a fandit. Ale nejsem takový fanoušek, že bych chodil na stadion," vypráví obránce Ronald Knot, jenž pro změnu řadu hokejových let strávil v pražské Slavii.

PŘÍKLEP EXTRA: Zápas proti Slovensku glosuje Richard ŽemličkaVideo: Sport.cz

Podobně jako Roman Červenka, někdejší symbol Růžičkovy Slavie. Fotbal má rád, jeho bratr Marek hraje za pražskou Duklu, a tak je jasné, že si derby nenechá ujít. „Ale přijde mi, že to tak neřeší. To spíš sparťanská část je v tomto směru zaujatá," směje se Smejkal.

Tak která část hokejového týmu bude mít večer v Rize lepší náladu?

Reklama