Hlavní obsah

Sám od sebe mám velké očekávání, hlásil Chytil před odletem na MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátá posila z NHL pro hokejové mistrovství světa se k národnímu týmu přidala těsně před odletem do Rigy. Třiadvacetiletý útočník Filip Chytil z NY Rangers cestující už počtvrté na MS se včas hlásil na terminálu 3 ruzyňského letiště a v úterý odpoledne by měl s národním týmem absolvovat první trénink v hale Daugava.

Věřím v náš tým. Vím, co můžu nabídnout, že můžu rozhodovat zápasy, říká před startem MS Filip Chytil. Video: Sport.cz

 
Článek

Do Česka jste z New Yorku dorazil už v pátek. Co jste od té doby stihl?

Vlastně jen vidět rodiče, užil jsem si pár českých jídel a taky pražskou dopravu (usmívá se). To je všechno.

Bylo náročné balení do Rigy?

Ani ne. Mám skvělou přítelkyni, která mi pomáhá. Teda spíš já jí, ona je v tomhle lídr a já jen asistoval. Už jsme spolu spoustu let a ví, co potřebuju. Podporuje mě celou dobu a je to i její zásluha, jaký jsem hráč.

V týmu Rangers jste prožil bodově nejúspěšnější sezonu v NHL. Cítil jste sám, že je tenhle ročník nejvydařenější?

Určitě byl jeden z nejlepších. Základní část byla prostě skvělá. Vidím, že moje práce se vyplácí. Ještě se ale mám kam posouvat. Vím, co ve mně je. Potenciál mám.

Zklamání z vypadnutí prvního kola play off proti New Jersey už přebolelo?

Nemyslím na to. Je to za mnou. Teď se soustředím jen na mistrovství světa. V létě bude dost času popřemýšlet, proč to nevyšlo. Teda nečekal jsem, že vypadneme takhle brzy, tak jsem rád, že ještě můžu pokračovat v sezoně. Nicméně si sem nejedu jenom zahrát, chci vyhrávat. Nechci říkat, že jedeme pro zlato, ale kdybychom v hlavě neměli úspěch, nemusíme tam ani jezdit. V náš tým věřím.

Čeští hokejisté zamířili na mistrovství světa. K týmu se těsně před odletem připojil i Filip ChytilVideo: Sport.cz

Trenér národního týmu Kari Jalonen vám sám volal. Jak vás jeho zájem potěšil?

Jsem za to hrozně rád. Bezprostředně po vypadnutí z play off jsem neměl chuť přemýšlet, jak to bude a co s reprezentací. Ale Martin Havlát (generální manažer) se mi ozval hned další den, a pak právě volal i trenér Jalonen. I díky tomu jsem neváhal, rozhovor byl perfektní. Ještě se osobně moc neznáme, ale první dojem je skvělý. Sedli jsme si. Bavili jsme se o sezoně, o play off a o systému v národním týmu. Na ten si potřebuju zvyknout, stejně jako na širší kluziště. Snad do toho naskočím co nejrychleji.

Účastnil jste se už šampionátů v letech 2018, 2019 a 2021. Uvědomujete si, že teď už se od vás očekává role jednoho z lídrů?

Vím, že už jsem v Americe něco odehrál. A po takové sezoně vím, co týmu můžu nabídnout. Kádr Rangers je tak nabitý a ačkoliv jsem hrál třetí lajnu, dokázal jsem rozhodovat zápasy.

Takže se tlaku nebojíte?

Tlak je pořád. V NHL je neuvěřitelný, jsem na něj zvyklý. Jestli chci vyhrávat zápasy, musím hrát svůj nejlepší hokej. Mám sám od sebe velká očekávání.

Člověk tam sedí a buší mu srdce, popisuje Filip Chlapík chvíle, kdy trenér oznamoval nominaci na MSVideo: Sport.cz

Na turnaji nebude chybět ani váš finský spoluhráč z formace Kaapo Kakko. Stihli jste se o mistrovství trochu pobavit?

Moc ne. Nebyla na to ani nálada po vypadnutí. Jen jsme prohodili pár vět. Nepotkáme se ve skupině, ale říkali jsme si, že na sebe snad narazíme v bojích o medaile.

Jak se vám líbí složení českého týmu?

Není tolik hráčů z NHL jako v minulých letech, ale kluci z extraligy nebo evropských soutěží jsou výborní. Některé teda zatím moc neznám, ale těším se, až se pořádně poznáme. Tým je podle mě kvalitní. Sledoval jsem všechny tři duely na Českých hokejových hrách a kluci odehráli dobré zápasy. Snad začneme turnaj vítězně. Máme po loňsku co obhajovat (usmívá se).

Reklama