Hlavní obsah

Sedlák napodobil Kašpara: Tuhle kličku mám rád. Pasta na nule? Tlak mu nezávidím

Že největší hvězda David Pastrňák zůstává bez bodu? Nevadí, v týmu českých hokejistů se probudili noví hrdinové. Třeba Lukáš Sedlák, který v semifinále proti Švédsku zařídil dva veledůležité góly. „Už jenom po Pastově příjezdu se mi hrozně ulevilo. Stáhne na sebe obrovský tlak,“ líčil šťastný 31letý útočník, jenž nádhernými blafáky mezi betony gólmana napodobil slavné trefy svého jmenovce Kašpara z poslední zlaté jízdy.

Hezké kličky, slyšel Lukáš Sedlák po semifinále i od švédského gólmanaVideo: Sport.cz

 
Článek

Co člověk prožívá po postupu do finále mistrovství světa?

Jsou to krásné pocity, o to víc, že je to tady v Praze. Neskutečné… Vždycky ta hymna na konci a lidi, jak blázní, je to nádhera tady hrát. Myslím, že jsme si všichni uvědomovali, jaké máme štěstí, že zrovna na nás to tady vyšlo. Chceme tomu dát maximum.

Jak bylo těžké za stavu 5:2 nebláznit, když ještě zbývala polovina utkání?

Složité. V takových zápasech vždycky v hlavě naskočí, že už se to přece může povést. Ale právě proto jsme tady takhle zkušení hráči. Už jsme si něčím prošli a víme, že není hotovo. Samozřejmě drobné polevení a chyby na konci druhé třetiny přišly, ale v šatně jsme si řekli, že to takhle nejde. Vrátili jsme se k poctivé hře a třetí část jsme zvládli dobře.

Sestřih zápasu Švédsko–ČeskoVideo: Česká televize

A vy jste rozhodl dvěma brejky, které jste oba vyřešil bekhendovým blafákem mezi betony gólmana.

Nejdřív jsem při tom druhém úniku přemýšlel, že udělám něco jiného, ovšem pak jsem si řekl, že už je to 6:3 a že to zkusím znovu. Když to vyšlo poprvé, že by to mohlo vyjít zase. A vyšlo to. (usmívá se)

Inspiroval vás Lukáš Kašpar, který před čtrnácti lety zařídil dosud poslední český postup do finále právě přes Švédsko stejnou kličkou?

Samozřejmě jsem tehdy ty zápasy sledoval, ale ani ne. Každopádně tu kličku mám rád. Když jedete v plné rychlosti, nabízí se to. Poprvé jsem chtěl střílet, ale puk mi nějak poskakoval, tak jsem zkusil tohle. Jejich gólman mi tyhle kličky pochválil. (směje se)

Fanoušci neuvěřitelní, dodávají hráčům energii. Jak Lukáš Sedlák dvakrát ujel, to bylo hlavně díky atmosféře, těší Radima Rulíka Video: Sport.cz

Dokonce jste chvilku slavil hattrick, jenže rozhodčí vám ho nakonec kvůli ofsajdu vzali. Mrzí vás to?

Trošku jo, přece jen puk za hattrick by byl hezká třešnička na dortu, fajn vzpomínka, až budu starší. Ale tušil jsem, jak to dopadne. Tak doufám, že snad budu mít ještě lepší vzpomínku. Finále je cennější než nějaký hattrick.

Ani na jednom ze sedmi gólů se nepodílel David Pastrňák. Přesto má pro tým velký přínos, že?

Stoprocentně. Když přijel, hrozně se mi ulevilo, protože přece jen na sebe stáhne obrovský tlak. Vůbec mu to nezávidím, jako ostatním klukům z NHL, protože všichni čekají, že budou rozhodovat zápasy a že to bude stát v podstatě na nich. Od toho je právě ten tým, aby se semknul kolem nich a v nějakých chvílích jim pomohl. Zápasy může rozhodnout kdokoliv, každý dělá tu svou práci, která mu je určená. Ať hraje ve čtvrté lajně, brání oslabení, chodí na přesilovky. Je to přece týmový sport.

Žijeme jeden pro druhého. Poslední zápas na turnaji nechceme prohrát, má jasno Martin NečasVideo: Sport.cz

Jste ve finále mistrovství světa, tomu drtivá většina fanoušků po nepovedeném turnaji v Brně určitě nevěřila. Dokážete popsat cestu, která vedla k tomuto úspěchu?

Pan trenér Rulík nám ze začátku říkal, ať se pořád zlepšujeme. My sami jsme věděli, že si to bude postupně sedat. Přece jen tak, jak jsme v jednotlivých lajnách, jsme toho spolu tolik neodehráli. Na začátku jsme se seznamovali, poznávali jsme, co od sebe můžeme čekat. Trvá, než se člověk cítí komfortní – se všemi mluvit, věřit si navzájem. Po dvou nebo třech zápasech jsme si na sebe zvykli. Od začátku jsme všechno plnili a zatím nás to dovedlo až sem.

Nebude po takovém vítězství nad hvězdným týmem s 18 hráči NHL složité zůstat nohama na zemi?

Nemyslím si. Jestli vyhrajete 1:0, nebo 7:3, je úplně jedno. Potvrdili jsme si, že můžeme porazit každého, v naší hře budeme chtít pokračovat dál. Chceme dopřát radost fanouškům a potěšit je, bylo by to krásné. Všichni lidi dokazují, že jsme hokejový národ.

Těmi úvodními góly narostlo naší formaci sebevědomí, říká Dominik Kubalík. Potyčky v závěru? Tak to bývá, my neuhneme!Video: Sport.cz

Jak berete to vědomí, že máte před sebou poslední den šampionátu a pak to skončí?

Celý turnaj směřuje k těmhle duelům play off. Něco končí, něco začíná, tak to je vždycky. Doufám, že odehrajeme dobrý poslední zápas a budeme na to mít jen ty nejhezčí vzpomínky. Až se třeba jednou potkáme, můžeme si o tom povídat. To přece od takových turnajů chcete. Všichni makáme jeden za druhého a je jedno, jestli hrajeme tady, v Americe, nebo někde jinde. Každý se tu podřizuje týmu a dělá pro něj maximum. To je nejdůležitější.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.