Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Titul po čtrnácti letech pro Česko! Musím smeknout před týmem, říká Nakládal

Aktualizováno

Čeští hokejisté jsou mistry světa! Národní tým si o zlato zahrál po 14 letech a porazil na pražském ledě ve finále Švýcarsko 2:0. Speciální Studio MS HOKEJ rozebíralo celý zápas o titul, hosty byli bývalý reprezentační bek Jakub Nakládal a šéfredaktor webu Sport.cz Martin Kézr. Moderoval Honza Homolka.

Studio MS v hokeji 26. 5. 2024Video: Sport.cz

 
Článek
Foto: David Ryneš, Sport.cz

Zlatý český tým z domácího hokejového šampionátu

Reprezentace musela před večerním finálovým zápasem řešit komplikace v řadách obránců. Jan Rutta byl dodatečně potrestán za faul loktem v semifinále a do dnešního utkání nesmí nastoupit. „Myslím, že přijde o jeden z nejhezčích zážitků v životě. Ale ten zákrok byla hloupost,“ říká Nakládal. „My jsme se divili, že když to rozhodčí v zápase nepotrestali, tak přišel trest. Je to stopka na jeden zápas, bohužel ten zápas je zrovna finále,“ krčí rameny Kézr.

Další obránce Jakub Krejčík utrpěl včera zlomeninu nosu, i přesto ale nechybí v sestavě. Realizační tým ale na situaci reagoval a dopsal na soupisku brněnského beka Jana Ščotku místo stále nemocného Jakuba Fleka.

Českou branku bude hájit opět Lukáš Dostál. V útočných řadách oproti semifinále ke změnám nedošlo. Radim Rulík byl dnes poprvé vlivem okolností nucen sáhnout do obrany. Dosud sedmý obránce David Špaček se přesouvá do druhého páru k Michalu Kempnému.

Brněnský obránce Jan Ščotka zasáhne do zápasu z pozice sedmého beka. „Tipoval bych, že budeme hrát na šest obránců,“ myslí si Nakládal. „Pokud Jakub Krejčík bude schopen to udýchat, tak asi budeme hrát na šest,“ souhlasí Kézr.

Vysoké tempo první třetiny

„Musím pochválit náš tým, který výborně vstoupil do zápasu. Přijde mi, že od první minuty si hráči jdou za vítězstvím, takže zatím velký klobouk dolů před našima,“ uznává Nakládal. „Ukazuje se ale, že jakmile přijde malinké zaváhání, tak Švýcaři jsou nebezpeční. Bertschy trefil tyčku, a to jsme měli obrovské štěstí,“ upozorňuje Kézr.

Prvních dvacet minut se odehrálo bez faulu. „Myslím, že rozhodčí do toho nebudou chtít úplně zasahovat, protože oba týmy si jsou vědomé, jaká je přesilovka výhoda,“ vysvětluje Kézr.

Český tým nepouští Švýcary do přečíslení. „Já jsem hrozně mile překvapený. Před turnajem jsme naši obranu podceňovali, ale kluci hrají fantasticky. A jestli je tohle práce Marka Židlického, tak opravdu klobouk dolů, neskutečné,“ obdivuje Nakládal. „Ta obrana funguje velmi dobře,“ potvrzuje Kézr.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Dario Simion ze Švýcarska (vlevo) a Jakub Krejčík v souboji

„Já bych chtěl ještě vyzdvihnout práci Radima Rulíka a celého realizačního týmu. Je vidět, že dali týmu tvář a systém, všichni tam zapadají. Je to hodně náročný styl hokeje, ale není to na úkor bojovnosti. Je tam všechno, co tam má být,“ přidává bývalý reprezentační bek.

První minuty na šampionátu zaznamenal Jan Ščotka. „Famózní práce Marka Židlického. Sedmý obránce a hraje ob střídání, z toho by si každý trenér mládeže měl vzít příklad,“ vysvětluje Nakládal. „Je to dobrý způsob, jak toho kluka zapracovat do hry, protože čtrnáct dní nehrál,“ doplňuje šéfredaktor Sport.cz.

Druhá třetina také bez gólu

„Švýcaři chvílemi začali vystrkovat růžky, malinko přidali. Ale konec třetiny zase patřil nám, je škoda té tyčky, kdybychom dali gól, tak si myslím, že by to Švýcary položilo,“ míní Nakládal. „Je to asi o tom prvním gólu, ten bude stěžejní. Ale ukazuje se, jak jsou ty týmy vyrovnané,“ dodává Kézr.

Na turnaji českému týmu svědčí druhé třetiny, ani jednu na šampionátu neprohráli. „Je to střípek těch věcí, které máme výborně zvládnuté. Druhé třetiny jsou vždycky ošemetné, protože je střídačka daleko, je náročnější střídání,“ vysvětluje Nakládal.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Martin Nečas v souboji s Kevinem Fialou

Obránce Jan Ščotka odehrál ve druhé části pouze 20 vteřin. „Není to jeho chyba. Je jasné, že do oslabení a přesilovek ho trenéři nepošlou, a to se hrálo teď hodně,“ vykládá Kézr. „A taky to vypadá, že Kuba Krejčík je v pohodě a je schopný odehrát zbytek zápasu, takže Ščotka ani není potřeba,“ doplňuje šestatřicetiletý medailista z roku 2012.

Ve druhé části došlo k dvěma vyloučením na každé straně. „Rozhodčí to zvládají výborně. Nejsou tam žádné nesmyslné vyloučení, ten zápas má drive, souboje. Sudí v druhé třetině fantastičtí,“ přesvědčuje Nakládal. „Oba týmy ukázaly, že mají opravdu silné ty speciální formace,“ objasňuje Kézr.

Češi jsou mistři světa

V 50. minutě se poprvé v turnaji prosadil David Pastrňák a rozjásal nejen O2 arenu. „Bylo to krásně sehrané, Kundrc tam udělal skvělou práci,“ glosuje Nakládal první branku zápasu a připomíná asistenci třineckého beka Tomáše Kundrátka. „Tohle je přesně Pastrňákova pozice,“ přidává Kézr.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

David Pastrňák a jeho gólová radost

Razítko na titul přidal devatenáct vteřin před koncem gólem do prázdné branky David Kämpf. „Mám pocit, že byl rychlejší, než si myslel. A bylo vidět, že je to ta definitivní úleva,“ osvětluje Nakládal.

„Fantazie, hrozně to klukům přeju, mám až husí kůži,“ říká bezprostředně po skončení zápasu Nakládal. „Týmový výkon, zlatý tým. Je to neuvěřitelný úspěch. Kluci si za titulem šli,“ přidává Kézr. „Já ani nemám slov, ale myslím, že ti kluci tomu od začátku turnaje věřili,“ říká bývalý bek.

Foto: David W Cerny, Reuters

Čeští hokejisté slaví titul mistrů světa

Vítězným gólem byla trefa Davida Pastrňáka. „Skoro to vypadalo, že byl hned přesvědčený, že tohle bude ten rozhodující gól,“ usmívá se Kézr. „Myslím, že to byla nacvičená situace, přesně všichni věděli, co dělají, byla to nádhera,“ doplňuje Nakládal.

Gól bostonského útočníka přišel deset minut před koncem třetiny. „Pro mě to byla taková definitivní tečka, protože Pastrňáka taky spoustu lidí kritizovalo a schoval si ten gól na nejlepší možný moment,“ rozplývá se medailista z roku 2012. „Na střídačce bylo vidět, že vědí, že to je zlomový moment, protože pak už se Švýcaři na nic nezmohli,“ přibližuje Kézr.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Češi jsou mistři světa

„Po turnaji v Brně nikdo českému týmu moc nevěřil. Všichni nadávali na trenéry a podobně. Já se přiznám, že se mi ta nominace ze začátku taky moc nelíbila, ale teď se musím hluboce omluvit a hluboce smeknout před realizačním týmem,“ komentuje složení národního mužstva Nakládal. „Opravdu klobouk dolů před Radimem Rulíkem. On vsadil na tu kartu, že mu přijedou hráči z Caroliny a Bostonu a zvládl i to, jak je zapracovat do sestavy,“ vypráví Kézr.

„Já si dovolím lehce rýpnout do mých Pardubic. Když si někdo dovolí vyhodit takového trenéra, tak teď na to koukají, jaký je to skvělý trenér a kam to dovedl,“ vypráví bývalý hráč Dynama. „Nepanikařil. Opravdu velký trenér, který vedl velký tým,“ říká Kézr.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zleva David Kämpf a Ondřej Kaše se zlatem

„Pořád tomu nemůžu uvěřit, je to titul na domácím mistrovství světa, a to je vždycky o něco víc,“ dojímá se Nakládal. „Navíc z téhle sestavy byl do této chvíle mistrem světa jen Roman Červenka. Čím déle tady o tom mluvíme, tím víc mi to přijde neuvěřitelné,“ doplňuje Kézr.

„Chci věřit, že nás to do budoucích let nakopne. Ale trenérský tým ukázal cestu, jak fungovat dál a že to takhle jde. Tohle je vidět, že když se to dělá poctivě a bez myšlení na své ego, tak to může fungovat,“ doufá Nakládal. „Je vidět, že se český hokej zvedá a ukazuje se, že se dělají dobré kroky,“ podotýká Kézr.

Překvapivé složení finále

Složení finále bylo překvapivé. „Myslím, že možná ani samotní aktéři to nečekali,“ směje se Kézr. „Ale jsem přesvědčen, že oba týmy si to zasloužily. A hrozně to našim klukům přeju,“ tvrdí Nakládal.

Český tým ale prošel během turnaje velkým vývojem. „Ze začátku mistrovství jsme se bavili, že moc nevíme, kdo bude dávat branky. Ale teď je český tým sebevědomý,“ říká Nakládal. „Nemůžeme opomenout příjezd Nečase, Zachy a Pastrňáka a je z toho zasloužená finálová účast,“ vykládá Kézr.

Cesta českého týmu šampionátemVideo: ČT

Svěřenci Radima Rulíka si zahráli se Švýcarskem už v základní skupině. V zápase zářil Kevin Fiala a český tým prohrál 1:2 po samostatných nájezdech. „Ty týmy se znají, hrály spolu zápas ve skupině. Ale hráči se budou soustředit teď sami na sebe, aby nenechali žádné okýnka,“ myslí si Nakládal. „Dneska nájezdy neuvidíme. Když nepadne gól po šedesáti minutách, tak bude následovat dvacetiminutové prodloužení 3 na 3 a takhle až donekonečna,“ vysvětluje Kézr.

Stěžejními hráči budou gólmani. „Lukáš Dostál je už teď národním hrdinou, ale jsem zvědavý na Genoniho, protože proti Kanadě předvedl skvělý výkon,“ glosuje brankáře Nakládal. Velkou roli budou v dnešním zápase hrát i fauly. „Dneska bude opravdu hodně důležité udržet tu disciplínu, protože víme, že Švýcaři mají výborné ty přesilovky,“ upozorňuje bývalý reprezentační bek.

Finále světového šampionátu sledují diváci po celé republice, veřejné projekce dělá několik měst. Jedna z nich je i na pražském Staroměstském náměstí. „Já myslím, že celá republika žije hokejem. Každý český fanoušek je hladový po úspěchu,“ chválí Kézr.

Foto: Sport.cz

Fanoušci na Staroměstském náměstí během zápasu o zlato mezi Českem a Švýcarskem. Náměstí se po půl 8 začalo plnit

Bronzové medaile bere Švédsko

V odpoledním zápase si pro bronz dokráčeli Švédové, kteří porazili Kanadu 4:2. „Švédy podržel Gustavsson, zatímco Kanadu Binnington nepodržel, když dostal dva laciné góly a javorový list to úplně nezvládl,“ myslí si šestatřicetiletý obránce.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.