Hlavní obsah

Švédský tisk tepe hokejisty. Lotyše bychom měli porazit desetkrát z deseti! zuří hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepochopitelný výbuch s outsiderem, zklamání, frustrace. Švédský hokej se vzpamatovává z nečekaného šoku. Reprezentanti Tre Kronor v pátek ve čtvrtfinále mistrovství světa nestačili 1:3 v Aréně Riga na domácí tým Lotyšů. Senzační porážka nenechává chladné švédské experty, hokejisty ani veřejnost. Část z nich dává neslavný konec na šampionátu za vinu realizačnímu týmu. Kritika se snáší zejména na hlavu asistenta generálního manažera Josefa Boumedienna, jenž měl na starost lanaření hvězdných hokejistů NHL pro šampionát a dle mnohých v této činnosti trestuhodně selhal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS Švédsko - Lotyšsko Video: Česká televize

 
Článek

Švédští experti odmítli, že domácí bouřlivé prostředí hrálo ve čtvrtfinálovém klání zásadní roli. "Lotyše bychom měli porazit desetkrát z deseti," řekl například brankář a host televizní stanice SVT Lasse Johansson.

Švédská reprezentace vstoupila do sezony s novým realizačním týmem. Asistentem generálního manažera národního týmu je 45letý Josef Boumedienne, který po celou sezonu v Severní Americe sledoval hvězdy NHL a AHL a jeho úkolem bylo tyto hvězdy pro mistrovství získat.

„V době, kdy Švédsko na MS vyhrálo zlato, byli v týmu opravdu špičkoví hráči. Boumedienne selhal," ostře zkritizoval výběr hokejistů pro národní tým expert televize SVT Mikael Renberg.

Bývalý hokejista z NHL si myslí, že Švédsko na mezinárodní úrovni nemůže bez hvězd z nejslavnější ligy světa konkurovat a schopnosti hráčů domácí SHL jsou v mezinárodním měřítku přeceňovány.

„Máme Lucase Raymonda a Rasmuse Sundina, kteří se bohužel zranili. Kromě těchto dvou neexistují žádní skuteční špičkoví hráči. Boumediennovi se zkrátka nepodařilo přivést dostatek dobrých hráčů z NHL," zopakoval expert.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Hokejisté Lotyšska se radují z postupu do semifinále.

Asistent generálního manažera si ale selhání nepřipouští. "S týmem jsme spokojeni. Hráli jsme dost dobře na to, abychom vyhráli. Vrcholové sporty jsou brutální. Čtvrtfinále je zápas, který rozhoduje o tom, zda budete úspěšní, nebo ne. Dnes jsme nevyhráli, prostě je to tak," řekl Boumedienne webu Aftonbladet.se.

Švédský trenér Sam Hallam měl k dispozici několik hráčů z NHL včetně beka Timothyho Liljegrena z Toronta nebo útočníka Fabian Zetterlunda ze San Jose, ty největší hvězdy jako Elias Pettersson, William Nylander a Rasmus Dahlin ale nedorazily.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Kouč Švédů Sam Hallam sledujě dění na hřišti v utkání s Lotyšskem.

Švédští experti se pozastavují i nad tím, že zmiňovaná trojice před šampionátem avizovala, že na závěrečný turnaj v případě včasného konce v sezoně NHL přijede.

Boumedienne si nemyslí, že pro jejich příjezd mohl udělat víc. „Neřekl bych, že jsme to mohli ovlivnit. Měli jsme jednání s mnoha hráči. Z různých důvodů nakonec nedorazili. Došlo ke zraněním, byly nějaké rodinné důvody. Nemám pocit, že by byli hráči, kteří pozvánku odmítli, protože by nechtěli hrát mistrovství světa," dodal manažer Tre Kronor.

Švédům to zkrátka v pátek proti Lotyšům nevyšlo. Ani kouč Sam Hallam si nemyslí, že by Švédi hráli na šampionátu špatný hokej. „Obrovské zklamání a frustrace. Myslím, že se nám dařilo dobře, i když za to nedostáváme zaplaceno," narážel na podmínky ve švédské reprezentaci.

„Myslím, že jsme tady něco vybudovali. Měli jsme nějakou představu o tom, kam chceme dojít, a nebylo to čtvrtfinále," dodal zklamaně trenér švédského národního týmu.

Reklama