Hlavní obsah

V nominaci hokejistů Francie na MS je i útočník Perret z Hradce Králové

Útočník Jordann Perret z týmu českého vicemistra Hradce Králové nechybí v nominaci Francie na mistrovství světa v Tampere a Rize. V týmu je i forvard Alexandre Texier, který patří v NHL Columbusu. Minulou sezonu ale strávil v Curychu z osobních důvodů po absolvování asistenčního programu, který pomáhá hokejistům v případě psychických problémů či závislostí.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Daniel Voženílek z Třince a Jordann Perret z Hradce Králové.

Článek

Třiadvacetiletý Texier v NHL za Columbus odehrál 123 zápasů a připsal si 49 bodů za 22 branek a 27 asistencí. V 18 duelech play off přidal sedm bodů (2+5). Pro příští sezonu se opět vrací do kádru Blue Jackets, kde mu bude pokračovat přerušená smlouva.

Perret působí v extralize už šest let, před příchodem do Mountfieldu byl dva roky v Pardubicích. V české nejvyšší soutěži má osmadvacetiletý účastník pěti MS na kontě 305 zápasů a 111 bodů (55+56).

Útočník Valentin Claireaux z Rouenu začal tuto sezonu v prvoligovém Zlíně. Předtím s ním působil i v extralize, v níž hrál také za Pardubice a Mladou Boleslav. Pětatřicetiletý kapitán Francie Sacha Treille z Grenoble, který se chystá už na třináctý šampionát, hrál za Kladno, Spartu a Pardubice. Jeho o sedm let starší bratr Yorick, bývalý hráč Vítkovic, Sparty a Chomutova, je asistentem kouče Philippea Bozona.

Šestapadesátiletý někdejší útočník Bozon, člen Síně slávy IIHF, má v týmu stejně jako loni syny Tima a Kévina. Devětadvacetiletého Tima z Lausanne draftoval v roce 2012 ve třetím kole Montreal, ale v NHL nehrál. O dva roky mladší Kévin působil také ve Švýcarsku v Ajoie.

Vedle nich, Perreta a Texiera jsou v kádru další čtyři krajánci z evropských soutěžích. Obránce Hugo Gallet působí ve Finsku v KalPě Kuopio, Thomas Thiry také v Ajoie a v Německu útočníci Charles Bertrand (Ingolstadt) a Anthony Rech (Iserlohn).

Další dva forvardi působili v Severní Americe. Justin Addamo nastupoval v Wilkes-Barre/Scranton v AHL a ve Wheelingu v ECHL, Louis Boudon po Lake Superior State University v NCAA odehrál v AHL jeden duel za Laval a tři za Iowu Wild, představil se i v celku Iowa Heartlanders v ECHL. Addamo bude stejně jako brankář Julian Junca z Gapu, obránci Jules Boscq s Lucienem Onnem z Bordeaux na velké mezinárodní akci debutovat.

Francii čeká úvodní zápas na turnaji v sobotu od 11:20 proti Rakousku a v dalších zápasech základní skupiny A v Tampere Dánsko, Maďarsko, Finsko, Švédsko, Spojené státy americké a Německo.

Nominace hokejistů Francie na MS v Tampere a Rize
Brankáři:
Julian Junca (Gap)
Quentin Papillon (Mylhúzy)
Sébastian Ylönen (Cergy-Pontois).
Obránci:
Jules Boscq,
Lucien Onno (oba Bordeaux)
Pierre Crinon (Grenoble)
Enzo Guebey (Curych/Švýc.)
Florian Chakiachvili (Rouen)
Vincent Llorca (Angers)
Hugo Gallet (KalPa Kuopio/Fin.)
Thomas Thiry (Ajoie/Švýc.).
Útočníci:
Dylan Fabre,
Sacha Treille (oba Grenoble)
Valentin Claireaux (Rouen)
Nicolas Ritz (Angers)
Peter Valier (Bordeaux)
Justin Addamo (Wilkes-Barre/Scranton/AHL)
Charles Bertrand (Ingolstadt/Něm.)
Louis Boudon (Iowa/AHL)
Kévin Bozon (Ajoie/Švýc.)
Tim Bozon (Lausanne/Švýc.)
Guillaume Leclerc (Székesfehérvár/ICEHL)
Jordann Perret (Hradec Králové/ČR)
Anthony Rech (Iserlohn/Něm.)
Alexandre Texier (Curych/Švýc).

Reklama