Hlavní obsah

VIDEO: Američanům na MS tekly nervy. Co tady tenhle chlap vůbec dělá, zuří ve Finsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po překvapivé ztrátě s Rakouskem utrpěli hokejisté USA na MS jasnou porážku i v pondělí s domácím Finskem 1:4. Zámořský tým nezvládl duel s domácím favoritem především psychicky. Američanům tekly nervy a za nedovolené zákroky tvrdě pykali. Klíčovou událostí zápasu tak se nakonec ukázal být brutální zákrok Austina Watsona loktem na hlavu Teemu Hartikainena (na přiložném videu čas 2:20).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Finsko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Fin se jen se štěstím vyhnul vážnému zranění a Watson vyfasoval trest na 5 minut plus do konce utkání. Finové v pětiminutové přesilovce dali dva góly a zápas tím prakticky rozhodli.

„Co proboha Watson vůbec na tomhle turnaji dělá? Jít loktem do hlavy je hrozné. Jde o úmyslnou snahu zranit jednoho z klíčových hráčů. Vyloučit ho do konce zápasu bylo jediným možným řešení," hřímal ve svém komentáři pro finský list Ilta-Sanomat Sasha Huttunen.

„Můžete přeci atakovat soupeře čistě. Za tohle po zásluze přišel vysoký trest, naštěstí to rozhodčí viděli. Důležité je, že Hartikainen neutrpěl vážnější zranění," zlobil se finský forvard Valtteri Filppula.

Sám Hartikainen byl zákrokem překvapen. „Bojovali jme o puk, trochu jsem se k němu sklonil. Byl jsem připravený na tvrdý náraz, ale ránu do hlavy jsem nečekal. Nevím, jak moc to bylo úmyslné, ale každopádně se cítím v pohodě. Mám trochu zatuhlý krk, ale jsem rád, že jsem zápas mohl dohrát," vykládal dnes už bývalý hráč Ufy.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Assist Mikko Lehtonen a střelec úvodní branky Mikael Granlund se radují z gólu

Watson se mimochodem nechvalně proslavil v roce 2018 násilným útokem proti svojí přítelkyni, za což byl odsouzen k podmínečnému trestu a NHL mu vyměřila trest na 27 zápasů.

Kouč Finů Jukka Jalonen se nechtěl ke konkrétnímu incidentu vyjadřovat, ale neadresně mluvil o tom, jak je klíčové v hokeji udržet nervy. „V tomto sportu je zatraceně důležité své nervy mít pod kontrolou. Je těžké vítězit z trestné lavice. Musíte zkrátka umět zachovat klid," vysvětloval finský trenér.

Kouč USA David Quinn sice schvaloval po zápase s Finy trest pro Watsona, ale podle něj měl dostat pětiminutový trest i Saku Mäenlanen za ostrý zákrok na Jaycoba Megnu z konce druhé třetiny, za nějž si Fin odpykal jen dvě minuty.

„Rozhodčí odvedli dobrou práci, žádný problém. Jen bych chtěl vysvětlit jednu věc. Proč nedostal soupeř na konci druhé třetiny také pětiminutový trest? Byl tam zákrok zezadu. O přestávce jsem se sudími mluvil a omlouvali se mi. Uznali, že to mělo být na pět minut," tvrdil Quinn.

Finy spasila posila rovnou z letiště.Video: ČT Sport, SPORT.CZ

Není to přitom poprvé, co trenér mluví na MS 2022 o omluvě od rozhodčího. Kouč Lotyšů Harjis Vitolinš se podivoval nad vyloučením Martinše Dzierkalse v závěru duelu s domácími Finy za nerozhodného stavu 1:1. Přesilovku přitom využil ke vstřelení vítězného gólu Mikael Granlund.

Vitolinš po utkání uvedl, že se mu prý dvojice arbitrů Jeff Ingram,Sean MacFarlane za „zářez" omluvila.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články