Hlavní obsah

Vrána gólově promluvil. A hned z toho byla vítězná trefa. Měl jsem to v hlavě, řekl o střeleckém půstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V týmu ho máte především proto, aby dával góly. Jenže až do sobotního duelu s Norskem v kolonce branek u Jakuba Vrány svítila na hokejovém mistrovství světa ve Finsku nula. A i 26letý kanonýr přiznává: "Měl jsem to v hlavě. Aby ne, když jsem měl hodně šancí a nepadalo mi to tam." V sobotu večer však půst ukončil a jeho branka měla na konci i punc vítězné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Norsko - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Tampere (Od našeho zpravodaje) - Obvykle jejich přesilovková formace chodí až jako druhá, tentokrát ale i vzhledem k předchozímu střídání Krejčího řady dostala přednost. A byť se dlouho nemohla dostat do pásma a kouč Jalonen už signalizoval vystřídání, tak přece jen Jakub Vrána po šikovném přiťuknutí od Jiřího Černocha přetavil šanci v gól.

Češi rázem vedli nad Nory 2:0. A získali klid.

Muž zápasu Česko - Norsko na hokejovém MS - David Pastrňák. Nepostradatelný muž české sestavy a lídr týmu.Video: Sport.cz

"Pochválil bych hlavně Čečeho (Černocha), jak mi to tam krásně dal. Našel mě před bránou a já už to tam v podstatě jen uklidil. Jsem rád i z toho pohledu, že to byl gól na 2:0 a mohlo se nám hrát trochu lépe. A především, že jsme utkání nakonec zvládli a vyhráli," říkal Vrána.

Nemá cenu si lhát, že právě od něj se očekává přísun gólů. Takový je jeho hlavní úkol v NHL, ten stejný měl plnit i v národním týmu. Jenže v prvních třech zápasech se soužil, až ho nakonec Jalonen z druhé Hertlovy lajny přesunul do třetí.

"Dal jsem gól, potěší to, ale my jsme jako jeden tým. Důležité je, jaká děláme rozhodnutí na ledě k tomu, aby ten tým mohl vyhrát," vykládal diplomaticky. "Ale měl jsem to v hlavě. Pak už záleží na tom, jak se s tím hráč vyrovná. Já jsem rád, že jsem tomu týmu mohl pomoct jinak. Snažím se hrát tak, abychom si vytvářeli šance, hráli dobře dozadu a měli šanci vyhrávat."

Je pravda, že i v minulém zápase s Lotyšskem ho Jalonen chválil, že bojoval. Po jednom střetu dokonce odkulhal do kabiny, ale duel nakonec dohrál. A i teď velebí lékařský tým, že ho brzy dal do kupy. "Není to nic vážného," ujišťuje.

Česko má - při vší úctě - teď za sebou trio zápasů s hokejovými trpaslíky. Po blamáži s Rakouskem předvedlo proti Lotyšsku i Norsku kontrolovaný výkon, ale svou skutečnou tvář a formu prokáže zkraje příštího týdne. V pondělí hraje proti Spojeným státům a v úterý proti domácím Finům. A dozajista to bude generálka před čtvrtfinále, na které s velkou pravděpodobností vyrazí do Helsinek (v Tampere zůstávají Finové a jen vítěz skupiny).

„Určitě jde o náročné soupeře, ale tady musí jit člověk do všech zápasů stoprocentně připravený. Je úplně jedno, jestli proti vám stojí Amerika, Finsko nebo někdo jiný. Ale bude to dobrý test. Zjistíme, jestli hrajeme dobře, abychom neměli pocit, že týmu něco chybí. Ať už energie, dobrá rozhodnutí s pukem, různé věci, které mohou tým dostat na ledě do úzkých. Musíme se dostat do herní pohody. V tom to bude před čtvrtfinále důležité," řekl Vrána.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články