Hlavní obsah

Zacha si koupil odpustek a rozhodl žebry. Celkem to zabolelo, ale tuhle bolest beru, culí se

Svůj první gól v seniorské reprezentaci si schoval na naprosto ideální moment. Pavel Zacha šťastnou tečí rozhodl o českém vítězství 1:0 nad USA a poslal národní tým do semifinále domácího mistrovství světa. Ani z opakovaných záběrů pořádně nebylo vidět, čím vlastně tečoval Špačkovo přesilovkové nahození. „Dostal jsem to do žeber. Zabolelo to, ale dobrá bolest, beru ji,“ usmíval se spokojený hrdina.

Puk se mi otřel o žebra, bylo to se štěstím, popisuje autor jediného čtvrtfinálového gólu Pavel Zacha Video: Sport.cz

 
Článek

Spojené státy doposud na turnaji nedostaly ani jeden gól v oslabení. Češi využili jedinou přesilovku už po šestnácti sekundách. „Bylo to trochu štěstí. Ještě to tečoval bránící hráč přede mnou, od něj se to odrazilo do mě. Ale když chcete na takové úrovni dát gól, musíte mít hráče před brankou,“ uvědomoval si Zacha.

A díky dobré práci před soupeřovým gólmanem si mohl vychutnat gól v českém dresu. „Kromě té bolesti jsem prožíval euforii, spoluhráči na mě hned naskákali. Je parádní vidět radující se střídačku i fanoušky,“ liboval si 27letý útočník Bostonu a popsal i své pocity v posledních sekundách.

Sestřih utkání USA - ČRVideo: Česká televize

„Když kluci už začali na střídačce skákat ve chvíli, kdy Američani vyhodili puk na zakázané uvolnění pár sekund před koncem, tak to byla jedna věc, která mi už pár let hodně chyběla. Takhle se zaradovat na české střídačce, poslechnout si českou hymnu… To byla paráda, budu si to pamatovat napořád,“ rozplýval centr, jenž naposledy reprezentoval na MS dvacetiletých před osmi roky.

Nyní poprvé přijal pozvánku i do seniorského národního týmu. U kritických českých fanoušků si koupil odpustek a gólem odstartoval novou kapitolu.

„Ani ne tak gólem, ale spíš tím, že jsem přijel a můžu být součástí týmu, který měl vzal skvěle do party,“ mínil Zacha, jenž hned dostal zodpovědnost prvního centra. „Je super hned dostat takovou šanci. Já si to užívám a snažím se tomu dát každý zápas co nejvíc,“ svěřil se.

David Pastrňák: Jsem pyšný na kluky, na týmový výkon. Ve třetí třetině jsme hráli házenou. Video: Sport.cz

Proti Spojeným státům dokázal domácí výběr dominovat zejména v první polovině. „Začátky jsou důležité, trochu nasadit tempo a dostat fanoušky do varu. Bruslili jsme líp než oni, dobře jsme napadali a hráli i dost fyzicky,“ chválil.

Všech 36 střel navíc pochytal bezchybný Lukáš Dostál. „Zápasy s takhle klidným gólmanem se prostě vyhrávají. Skoro nic mu nevypadlo, to je zásadní, protože mají hráče jako Tkachuka,“ podotkl Zacha a ocenil i přínos obránce Radka Gudase, jenž čistil předbrankový prostor právě od dotěrného Bradyho Tkachuka. „Vyhrál jednoznačně. V osobních soubojích dominoval,“ hodnotil.

Jsem tu od toho, abych kluky podržel, a jsem rád, že to vyšlo. Čisté konto je navíc, usmívá se hrdina čtvrtfinále Lukáš Dostál Video: Sport.cz

I přes jednu z nejsladších výher kariéry působil při rozhovoru hodně klidně. „Samozřejmě jsem rád za výhru. Ale až sobotní zápas rozhodne, jestli se šampionát povede výborně, nebo jenom tak, že jsme prošli přes čtvrtfinále,“ mínil Zacha.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Nebál se hovořit i o velkém zlatém snu. „Myslím, že to je cíl od doby, co jsem dorazil. Bavili jsme se o tom. Ale vždycky je důležité se soustředit jenom na to další utkání,“ uvědomoval si. V semifinále národní tým vyzve dosud neporažené Švédsko. A speciální to bude duel zejména pro Davida Pastrňáka a jeho švédskou snoubenku. „Pikantní souboj. Ale myslím, že ona vždycky fandí týmu, kde je on. Teda doufejme!“ dodal Zacha s úsměvem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Nejnovější články

Volejbal

Švédsko - Česko 3:2

Finálová porážka po pětisetové bitvě. Stříbro českých volejbalistek ale stačí k exotické cestě na Filipíny
NačítámNačíst další články