Hlavní obsah

Já a trenér mistrů světa? To by mě v životě nenapadlo, zářil zkropený Rulík

Aktualizováno

Šťastný a s pořádně zmáčenou košilí přišel trenér novopečených mistrů světa Radim Rulík mezi novináře. Bylo na něm znát, že cítí pořádné zadostiučinění. Pochybovačům ukázal, že jeho zvolená cesta byla správná. „Jsem rád, že jsem vybral ty správné hráče, ač se vám to kolikrát nelíbilo,“ rýpl si zkušený kouč. Stejně jako celý hokejový šampionát však zůstal skromný. Nechválil sebe, jen svěřence.

Oslavy ať si teď užijí hráči, oni si to uhráli. Já si dám pivo, říká Radim Rulík. Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Jak vám zní, že jste trenér mistrů světa?

To bych si v životě nemyslel, že se může stát.

Česká reprezentace získala zlato po dlouhých 14 letech.

A po 39 letech v Praze. Myslím, že docela dobrý. (usmívá se) Zní to hezky. Samozřejmě si to užívám. Ale hlavně pro ty kluky je to odměna.

Co definovalo český tým?

Soudržnost, týmovost, obětavost, srdce. Když jsem viděl před rokem Němce a Lotyše, ničím jiným tu medaili neuhráli.

Staroměstské náměstí v euforii, po 14 letech se Česko dočkalo titulu mistrů světa v hokejiVideo: Sport.cz

Neustále jste mluvil o tom, že se chcete zlepšovat každým zápasem. Takže jste si cestu za titulem vlastně naplánoval?

Je to cesta, kterou jsme si s trenéry připravili. Ale kolikrát si to můžete připravit, ale ono to nevyjde. Jsem rád, že se všechny postupné kroky povedly. Ale musím říct, že je to hlavně o hráčích. To mistrovství vyhráli kluci, ne my trenéři. Jsem rád, že jsem zvolil ty správné hráče, ač se vám to kolikrát nelíbilo. Myslím, že ti kluci dokázali, že byli nominováni oprávněně. Odvedli fantastický výkon.

Celý turnaj odmítáte mluvit o sobě a všechen kredit dáváte jen hráčům. Není na čase trochu odhodit tu skromnost a umět se pochválit za dobře odvedenou práci?

Jsem takový, jaký jsem. A jiný nebudu. Ať se ten zápas povede, nebo ne, zůstávám stále stejný. Životní hodnoty vnímám i jinde než jenom ve sportu. Snažím se to brát s nadhledem. Po úspěších vždy ohromně gratuluju hráčům. Já jsem byl zodpovědný za nominaci. Hodně jsem se tím zaobíral, bylo to pro mě nesmírně důležité. Taky jsem si pozval do Brna nadstandardní počet hráčů, abych se v tom zorientoval a viděl, jak zvládají mentální stránku. Byl jsem tam na ně neskutečně ostrý, na mistrovství už samozřejmě ne. To pro mě bylo klíčové. Pak jsem udělal volbu a jsem strašně rád, že to kluci potvrdili. Jejich výkonost byla neuvěřitelná, forma gradovala. A zvládli i poslední krůček, který je nejtěžší. Navíc doma, když byli všichni plni očekávání.

Myslel jsem, že se při oslavě gólu nikdy nedostanu na kolena, přiznal David Pastrňák. To, co vypuklo, bylo neskutečné!Video: Sport.cz

Jakým způsobem jste se chránil od tlaku?

Jak jsem říkal na začátku turnaje, už po Brně jsem si vypnul internet, jelikož jsem si přečetl jeden článek o „blamáži Rulíka s nominací“, nebo něco takového. Tak jsem to vydržel doteď, a vůbec nevím, co se dělo. Až dneska mi Jáchym ráno na rozbruslení referoval, co se všechno psalo. To jsem celkem koukal. Tak jsem rád, že to takhle dopadlo.

Čekal jste, že finále bude o jednom gólu?

Věděl jsem, že to tak bude. V semifinále nám to tam napadalo, ale hrát hned druhý den není lehké. Takže to byl trochu taktický zápas. Švýcaři mají také svoji kvalitu. S přibývajícím časem to bylo o gólmanovi. A ten náš byl skvělý. Neudělal chybu. Lukáš Dostál byl super zkoncentrovaný, nevypadl z něho puk, výborný výkon. Soudržnost toho týmu, bojovnost tam byla větší a větší.

A David Pastrňák si první gól schoval na ideální moment a ukázal, že je rozdílovým hráčem.

Jednoznačně. V útočném pásmu je to ohromně nebezpečný hráč, který když dostane takovou šanci… Švýcaři vůbec nezachytili náš signál a on to trefil z voleje parádně. To je přesně jeho parketa. Jsem strašně rád, protože jsme na buly na téhle straně čekali. A tahle byla první ve druhé polovině zápasu. Klukům se to povedlo. Utkání bylo o prvním gólu. Pak Švýcaři zapnuli a šli do rizika, my jsme malinko stáhli sestavu a už věřili, že to uhrajeme.

Co se vám v závěru honilo hlavou?

Nic. Jen koho pošleme na led, protože jsme se snažili vyhnout se za každou cenu tomu, aby jejich první lajna šla na naši první formaci, protože ta nebyla zase až tak defenzivně silná. Tak to jsme se snažili si ohlídat, protože to není jednoduché, když jste v pozici hostujícího týmu. Museli jsme udělat všechno proto, abychom to uváleli. A to se podařilo.

Národní hrdina? Neřekl bych, odmítá poklony Lukáš Dostál. Je to zásluha všech!Video: Sport.cz

Jak vás těší, že jste nadělili zlato celému národu?

Vždycky se to hraje pro fanoušky. A když jsou tu takoví fanoušci, je to obrovská motivace pro všechny. Hráče, trenéry, realizační tým. Za podporu jsme strašně rádi. Kluci ji cítili. Atmosféra byla opravdu tím šestým hráčem, tím dopingem. Když už hráči cítili ten pocit, že to nedají, energii vytáhli z fanoušků. Nejen z těch, co byli na stadionu, vnímají i tu fanzónu nebo Staromák. Pro ty lidi nechali kluci na ledě všechno.

Takového úspěchu jste s celým realizačním týmem dosáhli hned první sezonu po přechodu od dvacítek, se kterými jste také prožil skvělé turnaje. Vypadá to, že vám to spolu funguje.

Táhneme za jeden provaz. Ti lidi jsou úžasní, neskutečně zkušení i jako hráči s ohromnou porcí zápasů v NHL. Jsou pokorní, skromní a pracovití. Když se to spojí v jednotný celek, hráči to vnímají. Přenese se to na ně a stane se to součástí kolektivu.

Ukázalo se, že takhle široký realizační tým byl správnou volbou?

Ano, trend k tomu jednoznačně spěje. Jinak byste neměli všechno takhle připravené. Marek Židlický výborně pracoval s beky, Pleky chystal power play a speciální týmy, Jirka Kalous nám připravoval podklady k sestavám, postaral se o všechno, aby do detailu sedělo. Ondra Pavelec neskutečně nachystal gólmany, nebyla tam žádná rivalita, žádná řevnivost. Přijali svoje role. A nechci zapomenout ani na Patrika Augustu s Pavlem Grossem, z hlediska skautingu udělali ohromnou práci. Pomohli nám, každý, kdo v týmu byl, se podílel na úspěchu. A musím vyzdvihnout ještě jednu osobu.

Koho?

Našeho kuchaře Míšu Kuczeru z Třince. Mít vlastního kuchaře bylo pro nás fakt důležité. Vařil tak fantasticky, že má obrovský podíl, aby kluci našli síly, což vždycky není jednoduché.

Radost z gólu a hymna po utkání na Staroměstském náměstíVideo: Sport.cz

Přišel už jste s pěkně promočenou košilí. Kdo vás tak zlil?

Asi prezident, Petr Pavel. Ten může. (usmívá se) Ale ne, stál vedle mě. Asi to udělali kluci. Já to neviděl. Měl jsem to v očích. Strašně to pálilo, tak jsem je musel zavřít.

Jako asistent trenéra jste slavil titul už v roce 2005 ve Vídni. Budou teď podobné oslavy?

Tehdy jsem byl mladý, podle toho to taky vypadalo. Teď už jsem na tahání s hráči starý. Pivo mám celkem rád, asi si dám víc než jedno, ale pokusím se to udržet ve střídmější rovině.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.