Hlavní obsah

Krádež! zuří fanoušci Rangers. Proč Chytil přišel o vítězný gól?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdinská aura se během chvilky rozplynula. Z vítězného gólu do sítě Pittsburghu se Filip Chytil a s ním celá lavička New York Rangers radovali jen několik desítek vteřin. Trefa českého útočníka na 4:3 v prvním zápasem úvodního kola play off NHL byla po trenérské výzvě Penguins odvolána. Oprávněně?

Foto: Danny Wild, Reuters

Filip Chytil v dresu NY Rangers.

Článek

Vzhledem ke konečnému výsledku 3:4, který ve třetím prodloužení zařídil pittsburský Jevgenij Malkin, mohlo jít klidně o zlomový moment série.

Chytilův spoluhráč Kaapo Kakko se v 57. minutě z pravé strany hrnul do šance a při pokusu o forhendovou kličku se otřel o gólmana Caseyho DeSmithe, kterého odsunul mimo tyče pittsburský obránce Brian Dumoulin. Finský útočník však v pádu stačil bekhendem přihrát Chytilovi, který neměl problém trefit odkrytou klec.

Madison Square Garden explodovala nadšením, o něco později ale diváci ztichli a hypnotizovali kostku nad ledem, kde běželo opakování inkriminované situace.

Když pak rozhodčí Chris Lee oznámil, že gól neplatí, znělo z ochozů temné bučení.

"Pro mě to bylo rozhodnutí 50 na 50 a tak nějak jsem cítil, že půjde proti nám," nenadával kouč Rangers Gerard Gallant.

"Bylo to složité," soukal ze sebe útočník Rangers Ryan Strome. "V té rychlosti se nikdo nesnaží narazit do gólmana. Bohužel se rozhodlo v náš neprospěch."

Podle pravidel není gól uznán, pokud útočící hráč svým postavením nebo kontaktem znemožní brankáři volný pohyb v jeho brankovišti. I když Rangers poukazovali, že DeSmithe dostal mimo branku jeho spoluhráč, měli smůlu.

Ačkoli se za verdikt sudích postavila i ikona Rangers Mark Messier, hráč, který měl lví podíl na posledním Stanley Cupu (1994) týmu z Manhattanu, fanoušci Blueshirts považovali rozhodnutí za krádež.

Rangers nakonec nepomohlo ani 79 (!) zákroků Igora Šesťorkina, což je druhý nejvyšší počet v historické tabulce NHL, které vévodí Fin Joonas Korpisalo. V roce 2020 si v duelu Columbusu proti Tampě připsal dokonce 85 zásahů.

Po 105 minutách a 58 vteřinách čistého času tečoval Malkin ze vzduchu za Šesťorkina střelu Johna Marina a Rangers jen smutně koukali na led v MSG.

"Víme, že můžeme vyhrát každý zápas, pokud budeme hrát správně. Hrajeme chytře, hrajeme tvrdě. Myslím, že jsme si to dnes zasloužili," tvrdil Malkin.

Chytil a jeho spoluhráči měli patrně jiný názor.

Reklama