Hlavní obsah

Vrána v obrovském průšvihu aneb Co se skrývá za jeho stažením ze soupisky Detroitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hokej musí na nějakou dobu zapomenout. A v případě Jakuba Vrány, který ve středu nastoupil do asistenčního programu NHL a NHLPA, nepůjde o horizont týdnů, ale minimálně měsíců. Hned dva dobře informované zdroje Sport.cz nezávisle na sobě totiž pod příslibem anonymity uvedly, že šestadvacetiletý křídelník Detroitu má problémy s užíváním návykové látky.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Vrána si za Detroit asi dlouho nezahraje.

Článek

Podle důvěryhodného zdroje redakce měl majitel bronzu z letošního MS a vítěz Stanley Cupu s Washingtonem z roku 2018 užívat konkrétní návykovou látku dlouhodobě a rozhodně nejde jen o poslední dobu. Druh návykové látky Sport.cz zná, rozhodl se ji však nezveřejňovat.

„Omlouvám se, ale k situaci Jakuba Vrány se momentálně nebudu vyjadřovat. Děkuji za pochopení," odpověděl Vránův agent Aleš Volek na dotaz Sport.cz, zda-li v případě letňanského odchovance může potvrdit užívání návykových látek.

Program na asistenci hráčům byl založen před 26 lety a pomáhá hokejistům NHL nebo jejich rodinám s jakýmikoli psychickými problémy, v boji se závislostí na návykových látkách a dalšími záležitostmi.

V minulosti do programu vstoupil třeba stříbrný medailista ze ZOH 2010 Američan Bobby Ryan kvůli závislosti na alkoholu. V uplynulé sezoně NHL do něj zamířili brankář Connor Ingram či Carey Price, který veřejně přiznal závislost na návykových látkách.

Vránův případ je však v něčem přesto jiný. Zatímco výše zmínění hráči zamířili na odvykací program dobrovolně, Mike Stephens z respektovaného serveru The Hockey News tvrdí, že u Vrány tomu tak nebylo.

„Všichni hokejoví fanoušci tak mohou doufat, že Vrána najde pomoc, kterou potřebuje, aby mohl žít zdravý a naplňující život - na ledě i mimo něj," uvedl Stephens.

Vrána, jenž v aktuálním ročníku zaznamenal ve dvou zápasech gól a asistenci, pondělní duel s Los Angeles už ale vynechal a od té doby s týmem ani netrénoval. Podle podmínek asistenčního programu však bude i nadále placen tak, jak má ve smlouvě, která je na 5,25 milionu dolarů za sezonu. Do klubu se vrátí, až bude kompetentními lidmi z asistenčního programu „uschopněn".

Před časem začaly prosakovat zprávy, že v NHL mezi hráči stoupá v oblibě užívání kokainu či marihuany. „Výskyt kokainu mezi hráči je v současné době opravdu velký. Dát si kokain se stalo skoro tak běžným, jako dát si pivo, což je velmi znepokojující," prohlásil před třemi lety útočník Anaheimu Adam Henrique, jenž dres Kačerů obléká i nyní.

Od sezony 2017/18 jsou právě na marihuanu a kokain hráči NHL testováni. Má to však jedno ALE. Obě látky jsou zakázané pouze v soutěžním období. Při zavedení testů na kokain a marihuanu platilo, že hráči byli testováni jednou během tréninkového kempu a pak jednou během základní části. Do toho jsou během sezony náhodně testováni individuálně vytipovaní hráči. Kokain lze navíc vypátrat z krve či moči jen pár dnů po jeho užití.

Světová antidopingová agentura (WADA) sice každoročně zveřejňuje seznam zakázaných látek pro všechny olympijské a některé neolympijské sporty, velké zámořské soutěže jako NHL, NBA nebo MLB se ale řídí svými pravidly. V roce 2018 obdržel tehdejší zadák Vegas Nate Schmidt stopku na 20 zápasů za pozitivní dopingový test, konkrétní látku ale NHL nezveřejnila.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.