Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Bonjour! Hlásí se Francouz. 645 dnů stačilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas se sám sebe asi v duchu ptal: Jsem ještě gólmanem NHL? Když 11. března 2020 vychytal Coloradu výhru 3:2 v prodloužení nad Rangers, nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl Pavel Francouz v brance Avalanche v soutěžním zápase základní části znovu objevit za předlouhých 645 dnů.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Mark Zaleski

Brankář Pavel Francouz v dresu Colorada.

Článek

Ve čtvrtek si v Nashvillu mohl konečně opatrně oddechnout. I když za jeho zády přistály čtyři puky. Ano, stále je brankářem, který patří do NHL. Ačkoliv se v ní naposledy předvedl při play-off 2020.

„Možná, že ten první gól byl trochu lacinější, ale jinak si vedl skvěle,“ chválil Francouze po obnovené premiéře i kouč Jared Bednar.

Nikdy nedraftovaný gólman získal s Litvínovem český titul, zazářil v KHL, zahrál si na světových šampionátech i olympiádě. Ale jedna položka mu v jeho exkluzivním hokejovém životopisu pořád chyběla.

Zavrhnul kvůli tomu ruské milióny a poctivě odchytal sezonu na farmě. Sen o NHL se mu splnil v Coloradu a svou výkonností i náturou nadchnul spoluhráče, kteří s ním následně prožívali jeho zdravotními problémy zašmodrchanou story.

Po loňském zranění v play off bublině se Francouz po poradě s lékaři odhodlal k radikálnímu kroku: nechat si operovat obě kyčle.

„Já před tou operací nebyl ve stavu chytat. Takže to byla jediná naděje,“ popisoval pro Sport.cz Francouz, jak obětoval kompletní zkrácenou sezonu.

Foto: Christopher Hanewinckel, Reuters

Pavel Francouz v zápase proti Nashvillu

Ta probíhající pro něj měla být o dost zásadnější. Jednak v ní po odchodu Němce Grubauera hodlal zabojovat o post týmové jedničky, jednak se během ní koná olympiáda, kam chtěl letět a taky je poslední sezonou z jeho dvouletého kontraktu.

Jenže už v přípravě se ukázalo, že plánovat něco dopředu se v současném nejistém světě moc nevyplácí. Zranění kotníku sebralo Francouzovi více než dva měsíce zápasů. A do branky se vrací zrovna v době, kdy se začínají naplňovat černé scénáře kolem startu hráčů NHL v Pekingu.

I první dílčí krok je ale pro Francouze velkým vítězstvím.

Foto: Mark Zaleski, ČTK/AP

Pavel Francouz v zápase proti Nashvillu

„Být zase v akci je skvělý pocit, fakt výjimečný. Čekal jsem tak dlouho,“ uvědomil si už 31letý gólman, který od svého posledního zápasu v základní části slavil hned dvoje narozeniny...

Někteří brankáři mají svůj vlastní svět. Problémy a porážky si nepřipouští, žíjí si trochu v paralelním vesmíru. Na Francouzovi je ale pokaždé znát, jak mu na mužstvu záleží a pro tým by se rozkrájel. O to víc jeho návrat těší i spoluhráče v Coloradu.

„Jsme fakt rádi, že ho máme zase zpátky. Navíc vypadá ve formě,“ těší Fina Mikko Rantanena.

Tak hlavně už žádné zranění. Ať Francouzovi přibývají čárky především v kolonkách startů a výher. I když kdo ví, jestli NHL kvůli covidu zase není na cestě k přerušení sezony. Coloradu byly do Vánoc odloženy čtyři zápasy...

Reklama