Hlavní obsah

Brankář Fleury se stěhuje v NHL z Chicaga do Minnesoty, Leddy z Detroitu do St. Louis

Aktualizováno

Kanadský hokejový brankář Marc-André Fleury opouští Chicago a bude chytat v NHL za Minnesotu. Blackhawks vyměnili loňského vítěze Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana a trojnásobného šampiona Stanleyova poháru s Pittsburghem podle serveru TSN za právo výběru v letošním draftu. Jedná se o pozici ve 2. kole, ale pokud Minnesota postoupí do finále Západní konference, bude to volba už v 1. kole.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Kanadský brankář Marc-André Fleury opouští Chicago a bude chytat v NHL za Minnesotu.

Článek

Wild naopak opouští finský gólman Kaapo Kähkönen, který odchází do San Jose spolu s výběrem v 5. kole draftu za obránce Jacoba Middletona. V Minnesotě také nebude působit útočník Jack McBain, jehož práva získala Arizona za pozici ve 2. kole letošního draftu.

Fleury byl loni i přes zisk Vezina Trophy a William M. Jennings Trophy spolu se Švédem Robinem Lehnerem pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných gólů v základní části vyměněn z Vegas do Chicaga. Po této sezoně skončí sedmatřicetiletému olympijskému vítězi z Vancouveru tříletý kontrakt na 21 milionů dolarů a může se stát nechráněným volným hráčem.

V této sezoně Fleury vychytal ve 45 zápasech 19 výher, má průměr 2,95 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 90,8 procenta. V roce 2003 si jej vybral jako jedničku draftu Pittsburgh, s kterým vybojoval Stanleyův pohár v letech 2009, 2016 a 2017. Po posledním triumfu jej získal v rozšiřujícím draftu nováček Vegas, s kterým hned v první sezoně došel do finále.

Fleury je s 511 výhrami třetí v historických tabulkách za Martinem Brodeurem (691 výher) a Patrickem Royem (551). Se 71 čistými konty se dělí o 12. pozici. V 928 duelech v NHL si drží průměr 2,57 gólu na utkání a úspěšnost 91,3 procenta. V play off odchytal 162 duelů s průměrem 2,53, s úspěšností 91,2 a udržel 16 čistých kont.

Pětadvacetiletý Kähkönen za tři sezony v Minnesotě odchytal 54 zápasů s průměrem 2,89 inkasované branky, s úspěšností 90,7 procenta a udržel dvě nuly. Po sezoně mu končí dvouletá smlouva na 1,85 milionu dolarů a může se stát chráněným volným hráčem. Stejně tak o rok starší Middleton po konci dvouletého kontraktu na 1,45 milionu dolarů. V NHL má na kontě 59 utkání a 12 bodů za tři branky a devět asistencí.

Dvaadvacetiletý McBain, který reprezentoval Kanadu na únorových olympijských hrách v Pekingu, působil poslední čtyři roky na Boston College v NCAA. Wild jej draftovali v roce 2018 ve 3. kole na 68. místě.

Obránce Leddy putuje do St. Louis

Obránce Nick Leddy se v NHL stěhuje z Detroitu do St. Louis. Red Wings za vítěze Stanleyova poháru z roku 2013 získali volbu v druhém kole draftu v roce 2023, centra Oskara Sundqvista a obránce Jakea Walmana.

Jednatřicetiletý Leddy působil v Detroitu od července, kdy přišel z New Yorku Islanders. V této sezoně za Red Wings šestnáctka draftu z roku 2009 odehrála 55 zápasů a připsala si jednu branku a 15 přihrávek.

V NHL Leddy hrál rovněž za Chicago, se kterým v roce 2013 vyhrál Stanleyův pohár. St. Louis spolu s ním získalo také jednatřicetiletého obránce Lukea Witkowského, který většinu ročník zatím strávil v AHL.

Carolina podepsala Kotkaniemiho

Útočník Jesperi Kotkaniemi podepsal v NHL s Carolinou osmiletou smlouvu za 38,56 milionu dolarů. Hurricanes navíc v den uzávěrky přestupů získali z Columbusu dalšího útočníka Maxe Domiho výměnou za univerzitního obránce Aidana Hreschuka.

Jednadvacetiletý Fin Kotkaniemi v minulé sezoně nestačil ve finále s Montrealem na Tampu Bay a v létě odešel do Caroliny, s níž uzavřel roční kontrakt. V tomto ročníku za druhý nejlepší tým Východní konference nasbíral 23 bodů (11+12) v 59 zápasech.

"Jesperi nám ukázal, čeho může dosáhnout díky své šikovnosti a přístupu. Je mu teprve 21 let a jsme přesvědčeni, že u nás bude mít stále důležitější roli," řekl pro klubový web prezident a generální manažer Hurricanes Don Waddell.

Sedmadvacetiletému Domimu končí po této sezoně smlouva. V barvách Blue Jackets zaznamenal v aktuálním ročníku 32 bodů (9+23) v 53 duelech. Carolina poslala do Columbusu devatenáctiletého zadáka Hreschuka, jehož draftovala loni ve třetím kole na celkovém 94. místě. Nyní působí v Boston College. Podle webu The Hockey News se jako prostředník zapojila do výměny i Florida, která převezme Domiho část platu, aby pomohla napjatému rozpočtu Hurricanes.

Reklama

Související témata: