Hlavní obsah

Brankář Mrázek se stane v NHL nechráněným volným hráčem

Filadelfie

Český hokejový brankář Petr Mrázek, který naposledy chytal za Philadelhii, se stane v NHL 1. července nechráněným volným hráčem. Flyers šestadvacetiletému odchovanci Vítkovic nepředložili kvalifikační nabídku na nový kontrakt, díky které by si na bývalého hráče Detroitu udrželi práva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Mrázek na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Mrázkovi končí dvouletý kontrakt na osm miliónů dolarů a bude si moci vybírat z nabídek všech zájemců z NHL. Do Philadelphie přišel 20. února z Detroitu v době, kdy byli zranění Brian Elliott a Michal Neuvirth.

Oba gólmani mají v klubu smlouvy ještě na příští sezónu. Třiatřicetiletému Elliottovi budou Flyers platit 2,75 miliónu dolarů a o tři roky mladšímu Neuvirthovi o 250 tisíc dolarů méně.

Mrázek za Philadelphii odchytal v základní části 22 zápasů s průměrem 2,89 obdržené branky, úspěšností zákroků 91,0 procent a třikrát udržel čisté konto. V play off odchytal jen polovinu jednoho utkání a inkasoval dvě branky z 12 střel.

V Detroitu, který jej draftoval v roce 2010 v pátém kole na 141. pozici, bojoval v posledních sezónách o post jedničky s Jimmym Howardem se střídavými úspěchy. Red Wings nakonec vsadili na čtyřiatřicetiletého Američana.

Mrázek má na kontě v NHL celkem 183 utkání s průměrem 2,66 inkasovaného gólu a úspěšností zákroků 91,1 procenta. Vychytal také 14 nul. V play off má z 11 zápasů průměr 1,98, úspěšnost 92,7 procenta a třikrát udržel čisté konto.

Pokud se nedohodnou se svými současnými zaměstnavateli na nových smlouvách, mohou se stát nechráněnými volnými hráči také útočník Tomáš Plekanec z Toronta, Aleš Hemský z Montrealu a obránci Michal Kempný s Jakubem Jeřábkem z Washingtonu, Roman Polák z Toronta, Andrej Šustr z Tampy Bay či brankář Ondřej Pavelec z New York Rangers.

Jako chránění volní hráči, kterým kluby předložily kvalifikační nabídku, budou jednat o kontraktech útočníci Tomáš Hertl ze San Jose, Dmitrij Jaškin ze St. Louis, Ondřej Kaše z Anaheimu, Tomáš Nosek z Vegas nebo brankář David Rittich z Calgary.

Reklama