Hlavní obsah

Být dvojkou v NHL je těžké, nebudu lhát, přiznává Čech

Zámořská NHL je nejlepší ligou světa a pro každého českého hokejistu je ctí, když si v ní může zahrát. Prosadit se v elitní soutěži snaží léta i český brankář David Rittich, jenž je momentálně dvojkou v týmu Winnipeg Jets. Do hry naskakuje hlavně tehdy, když si jednička Connor Hellebuyck potřebuje odpočinout, nebo má zdravotní trable. „Teď už se s pozicí dvojky vyrovnávám docela dobře, ale na začátku to nebylo jednoduché," přiznává Rittich v pořadu Příklep na Sport.cz, jehož byl hostem.

Pozice brankářské dvojky v NHL. David Rittich a příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

 
Článek

Redaktor Práva Marek Burkert, jenž se slavnou zámořskou ligu specializuje, přiznává, že pozice brankářské dvojky je ošemetná. „Základ je, že musíte být připravený. A když dostanete svoji šanci, musíte ji využít," tvrdí novinář.

Jenže gólmanská dvojka jde do hry často na druhé zápasy proti stejnému soupeři v řadě, nebo třeba na závěrečná utkání šňůry venkovních duelů. „Tedy v situaci, kdy obvykle tým už nemá tolik energie, , nebo už se hráči vidí v letadle na cestě domů," naznačuje expert, jak složité to má brankář číslo 2 v klubu NHL. „Vyrovnat se s pozicí dvojky je ořech."

Právě v takové roli je momentálně ve Winnipegu Čech David Rittich. Ten nejprve v pořadu Příklep zavzpomínal na působení v Calgary. „Nebudu lhát, ten rok, když tam přišel Švéd Markstrom, tak to nebylo ideální. Byly tam i osobní věci, ale vyrovnávat se s tou pozicí nebylo jednoduchý," líčí Čech.

Příklep s Davidem RittichemVideo: Sport.cz

Po přesunu do Winnipegu je prý všechno jinak. „Už jsem si našel svůj rytmus. Nejdůležitější je být připravený. To se jednoduše řekne, ale když nemáte zápasové tempo, tak to není úplně snadné," přiznává. „Musím poděkovat trenérovi gólmanů. To, co děláme na ledě i mimo led, mě drží ve fázi být připravený."

Jistá je jedna věc, každý gólman chce být ale jedničkou. Vysedávání na střídačce a zápasové paběrkování není tím, co by Rittich chtěl. Jenže v týmu Jets je jasnou jedničkou Hellebuyck. „Když jsem dostal nabídku, samozřejmě jsem na to myslel. Ve hře byly i jiné varianty. Hlavně jsem chtěl zůstat v NHL. Vím, že když by mi tahle sezona vyšla, tak můžu příští rok zkusit něco jiného, nebo zůstat tady. Jsem ve Winnipegu, abych dokázal, že v té lize můžu být a odchytat porci zápasů," dodává český brankář.

Reklama