Hlavní obsah

Český útočník zatím září v NHL. Kouč obdivuje jeho sebereflexi

Nejen David Pastrňák se může pochlubit bilancí v průměru přes jeden bod na zápas. K ofenzivním oporám svého týmu momentálně patří i Martin Nečas. „Všichni o něm víme, že jeho herní potenciál je úžasný. Je to konstruktivní hráč, velmi odolný, ale zezačátku měl trošičku problém právě s psychikou,“ prozrazuje Marian Jelínek, který s odchovancem Žďáru nad Sázavou začal spolupracovat před začátkem aktuální sezony.

Nečas prožívá v NHL skvělou sezonu. Diskuse s jeho mentálním koučem v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Právě po psychické stránce je hokej v zámoří obzvlášť náročný, což se dá ilustrovat i na kariéře Martina Nečase. „On samozřejmě velmi špatně uměl nést, když nehrál tolik, co měl. Když třeba byl z první přesilovky hozen do druhé, pak nebyl v žádné," říká Jelínek. „Samozřejmě, že (v NHL) chtějí ty, kteří se s tím umějí poprat," pokračuje.

Nečas se však dle Jelínkových slov rozhodl situaci řešit i ve spolupráci s mentálním koučem. „Martin měl takovou sebereflexi, což se mi na něm hrozně líbilo, že mi povídá: Mari mně to vadí, že já si pak sednu na kraj střídačky a působím blbě," vypráví někdejší asistent Vladimíra Růžičky u týmu mistrů světa z roku 2005.

Kdy se uskuteční Světový pohár? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Právě probíhající ročník se ukazuje, že by v Nečasově kariéře mohl být zlomový. „Začali jsme spolupracovat a já mám hroznou radost, že se mu takhle daří," těší Jelínka. Ten se ke spolupráci s 23letým útočníkem dostal díky jeho bývalému spoluhráči z Caroliny Petru Mrázkovi, který je aktuálně gólmanem Chicaga.

Který přestup nejvíce pomohl New Jersey mezi elitu NHL? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Většinou to je na nějaké doporučení, ale impuls šel z toho kluka. To si myslím, že z hlediska mentální příprava je velmi nutné. Tam se nemůže někdo nutit, že vás tam dovede tatínek, nebo trenér," objasňuje bývalý hlavní trenér Mladé Boleslavi či Plzně, který se momentálně soustředí na práci mentálního kouče.

Více najdete ve videu z Příklepu. Celý pořad si můžete přehrát také v podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata: