Hlavní obsah

Chceme Igora! Ruský adept na Hart Trophy dostal v Pittsburghu těžkou bídu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Praha

Měl to být největší trumf New York Rangers. Záruka postupu přes Pittsburgh do semifinále Východní konference NHL. Igor Šesťorkin ale v těchto dnech trpce zjišťuje, že play off je něco úplně jiného než základní část.

Foto: Charles Leclaire-USA TODAY Sports, Reuters

Magická brankářská aura Igora Šesťorkina se v sérii s Pittsburghem rozpadá.

Článek
Fotogalerie

Šestadvacetiletý ruský gólman se stal miláčkem fanoušků z Madison Square Garden. Z 52 startů vychytal 36 výher s vynikajícím průměrem 2,07 branky na utkání a úspěšností zákroků 93,5 procenta. Že za své výkony v základní části shrábne Vezina Trophy je skoro jasné. I v konkurenci Jacoba Markströma z Calgary a Juuseho Sarose z Nashvillu.

Newyorská novinářská 'buňka' ale v minulých týdnech Šesťorkina hodně tlačila i mezi kandidáty na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče, což je docela logické. Rodák z Moskvy byl klíčovým faktorem vzestupu Rangers. Jejich zisk 110 bodů je druhý nejvyšší od roku 1994, kdy klub z Manhattanu naposledy získal Stanley Cup.

Na ten to ale po čtyřech utkáních série s Penguins nevypadá, byť řada osobností včetně experta Sport.cz Patrika Eliáše považovala Rangers za černého koně play off. Za stavu 1:3 na zápasy jsou ale na hraně vyřazení.

Zápasy v MSG odchytal Šesťorkin podle svých vysokých standardů, v PPG Paints Areně se ale jeho image začala hroutit.

Ve třetím zápase dostal čtyři góly za první třetinu. Ve čtvrtém šest banánů za dvě třetiny. A poté co byl vystřídán Aleksandrem Georgijevem, musel si vyslechnout posměšné skandování pittsburských fanoušků: "Chceme Igora!"

Z pohledu Rangers to byla ostuda. Hráli bez energie, neměli žádnou strukturu a gólman jejich chyby nevyžehlil. Ve dvou pittsburských duelech dostal Šesťorkin 10 gólů ze 45 střel za 59:53 minuty. Potupa.

"Nehráli jsme před ním moc dobře. Rozhodně to nebylo na něm," snažil se povzbudit brankáře spoluhráč Andrew Copp.

Právě v gólmanech měl být přitom největší rozdíl. A ovšem ve prospěch Rangers. Pittsburská jednička Tristan Jarry je mimo hru, náhradník Casey DeSmith se zranil hned v prvním zápase a po operaci stehenního svalu pro něj sezona skončila. Do branky tak musel třicetiletý Louis Domingue, který chytal hlavně na farmě ve Wilkes-Barre/Scranton. Dvě domácí výhry Penguins ovšem jistil celkem 54 úspěšnými zákroky.

"Igor je asi opravdu frustrovaný. Snad čtyři góly padly po tečích," řekl newyorský kouč Gerard Gallant. "Ale jsem zklamaný spíš z našeho týmu než z něj."

V noci na čtvrtek však Gallant v pátém duelu v New Yorku nemíní poslat do branky od začátku Georgijeva. Stále věří Šesťorkinovu umění.

"Mám v něj veškerou důvěru. Je to nejlepší brankář v lize. Takže se rozhodnu pro něj," prohlásil rozhodně kouč Rangers.

Pokud však Gallantova kalkulace nevyjde, klidně se může stát, že na vyhlášení cen NHL bude zavalen trofejemi hráč, o kterém se bude říkat, že v play off shořel jak papír.

Reklama