Hlavní obsah

Chlapík s nejtvrdší ranou v akci. Proč si ale na Frka vzpomněli v LA až teď?

Na trénincích ho gólmani obvykle prosí, aby je šetřil a svoje pumelice si schoval až na zápas. V NHL však tyhle rány obvykle vidět nejsou. Až neděle byla výjimkou. Martin Frk svojí tradiční peckou srovnal v poslední minutě stav zápasu s Floridou na 2:2 a druhý bod si pak hráči Los Angeles vydupali v nájezdech.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Martin Frk (29) z Los Angeles po gólu proti Floridě, raduje se s ním Sean Durzi (50).

Článek

"Máme v tyhle kluky důvěru, v každého, kdo nastupuje v sestavě," řekl gólman vítězů Jonathan Quick.

Proč ovšem Frk nedostává víc šancí na vyšším levelu, je trochu záhadou. Osmadvacetiletý útočník má svůj hlavní pracovní poměr stále na farmě v týmu Ontario Reign, za který nastřílel 31 gólů a dělí se o druhou příčku mezi kanonýry AHL. S 58 body je pak třetí v celkové tabulce produktivity.

Navíc Frkova střela je opravdu unikátní exponát. Na předloňském Utkání hvězd AHL dokázal vypálit puk rychlostí 175,7 km/h a překonal tak osm let starý světový rekord Zdena Cháry...

Ale ani tyhle signály management Kings dlouho nepřesvědčily o povolávacím rozkazu pro rodáka z Karlových Varů.

Hrozba, kterou nikdo jiný nenabízí

"Představuje hrozbu, kterou nikdo jiný na světě nemůže nabídnout," prohlásil bývalý Frkův spoluhráč Matthew Ford.

Jenže v této sezoně nastoupil Frk jen ke třem zápasům v NHL. Při lednovém sezonním debutu příklepem překvapil finského gólmana Nashvillu Sarose. A o víkendu znamenal jeho nápřah cestu k životně důležitým bodům. I když v utkání odehrál jen necelých 12 minut, kouč Todd McLellan dobře věděl, proč Frka posílá na led v posledních vteřinách.

Při hře 6 na 4 český útočník napřáhl a vybombil ránu, která přes lapačku gólmana Panthers Spencera Knighta a tyčku zasvištěla do branky. Fanoušci ve Staples Center skákali nadšením.

"To jsou ty body, které nám v konečném součtu můžou pomoct nejvíc," mínil gólman Quick.

Kings v této sezoně hrají nad očekávání. V tabulce Pacifické divize jsou druzí. Sedmibodový odstup od prvního týmu pod postupovou čarou jim ale nedává zase tolik klidu.

Otázkou je, jak to bude dál s Frkem, kterého Kings povolali až ve chvíli, kdy na listinu zraněných putovali Dustin Brown, Viktor Arvidsson a Andreas Athanasiou.

Nechat ležet ladem nejtvrdší střelu v NHL, by v tuto chvíli nebyl vůbec dobrý nápad.

Reklama

Související témata: