Hlavní obsah

Díky Malkinovi teď mluvím plynule rusky, pochvaluje si Sýkora

Po dvanácti sezónách v NHL se hokejista Petr Sýkora konečně dočkal hattricku, byl vyhlášen mezi nejlepšími třemi hráči minulého týdne a v Pittsburghu hraje v řadě s nejproduktivnějším hráčem NHL Jevgenijem Malkinem. „Je prostě senzační. Díky němu dělám body. On ty puky na mě přímo hrne. Soustředím se, abych si tuhle pozici udržel,“ říká dvaatřicetiletý útočník Penguins v rozhovoru pro Právo.

Článek

Berete druhé místo mezi hvězdami minulého týdne v NHL prestižně?

Já jo. V lize je spousta hráčů, co dělají body pořád. Potěšilo mě to, beru to jako úspěch.

Co spoluhráči, poklepali vás za to alespoň po ramenou?

Mám pocit, že tady u nás si toho nikdo nevšiml. Crosby s Malkinem jsou mezi hvězdami týdne pořád. (směje se)

Naposled vládli produktivitě NHL podobně jako Crosby s Malkinem Lemieux a Jágr, dají se podle vás tyhle dvě pittsburské dvojice srovnat?

To ne. Liga je jiná, těžší. 140 bodů za sezónu, co dělávali Džegr a Mario, to je utopie. Když někdo má 120 bodů, tak to je už skoro neskutečný. Ale pro nás je jen dobře, že Sida se Žeňou máme. Díky nim je vyprodáno.

Hrajete s Malkinem v útoku, je vážně tak výjimečný?

No, je prostě senzační. Díky němu dělám body. On ty puky na mě přímo hrne.

V posledních zápasech jste vytvořili východoevropský útok s Ukrajincem Fedotěnkem. Jak vám to šlape?

Je to jiné než minulou sezónu s Ryanem Malonem. Ten to vždycky zboural u mantinelu, kdežto Ruslan je podobný typ jako my. Ale už to je lepší. Sehráli jsme se, góly přibývají.

Bavíte se spolu na ledě anglicky?

Já s Malkinem určitě ne... Díky němu teď mluvím plynule rusky. To je výsledek našeho společného působení v Americe. (směje se)

V předchozím ročníku jste na ledě pobýval víc. Kouč Therrien vám ubral dost minut.

Jasně, ale to bylo i tím, že si tehdy Crosby zranil kotník a já měl pak přes 20 minut za zápas. Teď mi ale zkraje sezóny dával trenér deset dvanáct minut. Nechápal jsem to. Tak jsme měli s koučem schůzku a vyříkali jsme si to. Od té doby hraju 17 minut, a navíc s Malkinem. Když nemáte prostor, tak těžko něco uděláte. Podívejte se na Radima Vrbatu. Nedali mu v Tampě pořádnou šanci, to je pak těžký pro každýho.

Přitom se zdálo, že po odchodu Mariána Hossy do Detroitu bude vaše role ještě výraznější.

Ale když tu není Hosička, tak mám víc místa na přesilovce. Střídáme se ve speciální lajně s Mirem Šatanem. Člověk má jistotu, že jednou dvakrát za zápas si zahraje přesilovku, a Crosby s Malkinem mi tam nějaké puky vždycky hodí.

Letos jste hráli finále Stanley cupu, ale v této sezóně to taková sláva není. Třetí v divizi, čtyři porážky z posledních pěti zápasů.

Však nám to dal na posledním tréninku kouč taky pěkně sežrat. Hodinu a půl jsme lezli po čumáku! Nebyla to fakt žádná hitparáda. Ale krize jednou sedne na každý tým.

Takže vás Therrien vždycky radši utahá, než aby s vámi piloval taktiku u videa?

Ale to on si video taky dá. Je to detailista. A hráč musí přesně plnit to, co chce on. A když neplní, tak nehraje.

Když ale na Pittsburgh přišly těžké časy, tak vy jste zaznamenal zrovna hattrick. Myslel jste někdy na to, že byste taky svoji kariéru v NHL mohl zakončit bez hattricku?

Spíš jsem si říkal, že když budu hrát s Malkinem, tak ta šance přijde. Islanders měli proti nám opravdu blbej zápas a Malkin mi tam pořád strkal přihrávky.

Kolik po třetím gólu přiletělo na led čepic?

Ježišmarjá, mraky! Dva nebo tři velké pytle toho byly. Ale my ty čepice pak rozdáváme dětem nebo lidem, co to potřebují. Žádnou jsem si teda nenechal.

Když už jste měl v tom zápase na kontě dva góly, říkal jste spoluhráčům, ať vám o to víc nahrávají?

To jsem říkal na začátku listopadu, když jsme hráli s Edmontonem. Po druhé třetině jsem šel za Crosbym a povídám: Hele, házejte mi to! Jenže z toho nic nebylo. Takže když se s Islanders kdosi ptal, jestli mi mají víc nahrávat, tak jsem hned říkal, aby to nezakřikli.

K metě 300 gólů v NHL vám chybí už jen 15 tref. To byste měl v téhle sezóně stihnout.

No to asi jo, ale já to zase tak nesleduju. Spíš se snažím, abych si udržel tu pozici, kterou mám, a hrál dál s Malkinem. Mezi námi je na ledě správná chemie. To vám řeknou i fanoušci Pens.

Je vám dvaatřicet, nebránil byste se ukončit svoji kariéru právě v dresu Penguins?

No to určitě ne. Jak dlouho ještě můžu hrát? Tři čtyři roky? Ještě bych si rád trochu vylepšil statistiky. Záleží taky na klubu, jak se k tomu postaví.

Už jednáte o nové smlouvě?

Ještě ne. Otázka je, jak to bude s platovým stropem. Finanční krize určitě bude mít dopad. Spousta klubů má přitom podepsáno hráče i na příští sezónu za 55 miliónů a nevím, co budou dělat, když strop klesne třeba na 47.

Pittsburgh je tradiční ocelářské město, ale krize se na návštěvnosti moc neprojevila.

Zatím ne, ale to ještě může přijít... Tady už se ovšem staví nová aréna. Přespříští sezónu se v ní bude hrát.

Reklama

Související témata: