Hlavní obsah

Do Síně slávy NHL budou uvedeni Yzerman, Hull, Leetch, a Robitaille

NEW YORK

Hokejová Síň slávy zámořské NHL se rozroste o pět dalších velkých postav tohoto sportu. Výběrová komise oznámila ocenění tří spoluhráčů z vítězného týmu Detroitu z roku 2002 Steva Yzermana, Bretta Hulla a Luka Robitailla, stejně jako dlouholetého obránce New Yorku Rangers Briana Leetche. Za svůj přínos bude uveden i prezident New Jersey Devils Lou Lamoriello.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Brett Hull (třetí zleva nahoře) a pod ním Luc Robitaille budou uvedeni do S9ně slávy NHL

Článek

Uvítací ceremoniál proběhne 9. listopadu. Všichni čtyři hokejisté mohli podle stanov vstoupit do slavného uskupení až letos, tři roky po skončení aktivní kariéry.

Yzerman byl 22 let věrný dresu Red Wings, navíc dvacet let v roli kapitána. Šestý muž historického pořadí kanadského bodování vyhrál třikrát Stanleyův pohár, nejvíce si ale cení zlata z olympiády v Salt Lake City. "Ještě teď, když se vracím v létě domů, vidím, jak to (vítězství) bylo důležité pro kanadské fanoušky a pro Kanaďany všeobecně," uvedl čtyřiačtyřicetiletý Yzerman.

Stejně starý Brett Hull proslul jako elitní kanonýr, v historii nastříleli více branek jen Wayne Gretzky a Gordie Howe. V Síni slávy už je zařazen i jeho otec Bobby.

Leetch jako první Američan získal Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off, když v roce 1994 dovedl Rangers k zisku Stanleyova poháru. Společně s Hullem a tehdejším generálním manažerem Lamoriellem má podíl na zisku Světového poháru z roku 1996.

Robitaille nastřílel za svou kariéru v NHL 668 branek, což je rekordem mezi levými křídly. V roce 1987 získal cenu pro nejlepšího nováčka.

Lamoriello je ve funkci prezidenta Devils již 22 let, mezitím si dvakrát odskočil i na střídačku jako trenér. Během této éry získal tým tři tituly.

Reklama

Související témata: