Hlavní obsah

Druhá šance? V NHL tě nechceme! Bettman se obul do Bostonu, výhrady má i jádro Bruins

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalo se to čekat. Podpis smlouvy Mitchella Millera s Boston Bruins vyvolal silně odmítavé reakce, ke kterým se připojil i komisionář NHL Gary Bettman. Dvacetiletý obránce byl v minulosti usvědčen soudem pro mladistvé ze šikany postiženého chlapce Isaiah Meyera-Crotherse.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Útočník Bostonu David Pastrňák pálí na branku

Článek

Celý příběh vyšel najevo po draftu 2020, kdy si Millera ve 4. kole ze 111. pozice vybrala Arizona. Po následné prudké kritice se Coyotes práv na hráče zřekli. Jako 14letý se totiž Miller opakovaně dopouštěl šikany, mj. nutil svého vrstevníka jíst bonbóny z pisoáru, tloukl mu hlavou o zeď, dlouhodobě ho fyzicky i verbálně napadal. Při školním vyšetřování lhal, následně se však přiznal a posléze vyvázl s 25 hodinami veřejně prospěšných prací.

"Nehodlám zlehčovat vznesené námitky," řekl bostonský generální manažer Don Sweeney, který před podpisem tříleteté smlouvy vše konzultoval s Millerovými rodiči. "Mitch už byl potrestán a tohle břímě si ponese do konce života. A my se postaráme o to, aby dobře chápal, že každý z nás musí respektovat ostatní a podporovat inkluzi."

Proti druhé šanci 'monstru', jak Millera označila adoptivní matka postiženého kluka, se ovšem zvedla vlna nesouhlasu.

"Podle toho, co jsem četl v médiích, jsou jeho skutky ve věku 14 let zavrženíhodné a neakceptovatelné. Než se Bruins takto rozhodli, neprobírali to s námi," rozčílil se Bettman.

"Do NHL (Miller) nezamíří, není k tomu způsobilý," řekl rázně. "A nedokážu vám říct, jestli vůbec kdy bude. Bruins měli možnost s ním podepsat smlouvu tak jako kterýkoli jiný celek. Ale nikdo by si neměl myslet, že může hrát NHL," dupnul si komisionář.

Bostonský kapitán Patrice Bergeron si také nedovede představit, jak by Millera přijala kabina Bruins.

Foto: ČTK/AP

Brankář Bostonu Linus Ullmark likviduje šanci Joshe Archibalda z Pittsburghu.

"Náš manažer se mě asi před týdnem zeptal na názor a já s ním nemohl souhlasit. Kultura, kterou jsme tu vybudovali, je v protikladu vůči takovému typu chování. Stojíme na charakteru," řekl Bergeron.

Miller má bezpochyby předpoklady, aby se hokejově zlepšoval. V minulé sezoně, kdy hrál za Tri-City v United States Hockey League, byl vyhlášen nejlepším hráčem i obráncem. "Boston mi toho nabídl hodně. Chci se víc začlenit do komunity. Pomáhat týmu na ledě i mimo něj," řekl Miller, který byl odeslán na farmu do AHL v Providence.

Jeho trenéři z juniorských kategorií tvrdí, že dospěl a poučil se. Zda bude moci nahlédnout i do NHL, je teď ale dost nepravědpodobné.

Reklama

Související témata: