Hlavní obsah

Famózní Ovečkin! Překonal rekord Gretzkého a dorovnal Jágra

Ač mu někteří vyčítali nepříliš povedený vstup do sezony, nyní už je to zase ten starý známý Ovečkin. Ruský kanonýr má na svém kontě již třináct branek, jen o jednu méně než David Pastrňák. Útočník Washingtonu se navíc svými zásahy v úterním zápase proti Vancouveru opět posunul v historických tabulkách.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Alex Ovečkin oslavuje svůj gól proti Vancouveru.

Článek

Alexandr Ovečkin i ve svých sedmatřiceti letech patří k největším tahounům v NHL. Svému zraněními decimovanému týmu v 6. minutě zápasu s Vancouverem zajistil vedení 1:0. Šlo o jeho 135. úvodní gól v kariéře, čímž vyrovnal Jaromíra Jágra.

O pár minut později přidal Ovečkin další trefu, když prudkou dělovkou z levého kruhu překonal gólmana Martina, kterou dokonce překonal legendárního „The Great One." Jednalo se totiž o jeho 403. venkovní gól v kariéře, čímž Waynea Gretzkého o jeden zásah trumfl.

V absolutním počtu vstřelených branek má ale ruský útočník stále co dohánět. Na Gretzkého ztrácí se 793 góly 101 zásahů. Nakonec se ukázalo, že jeho dělovka, kterou zvyšoval na 2:0, byla i trefou vítěznou. Této statistice stále vévodí Jágr se 135 zásahy, Ovečkin jich má 124.

„Vždycky je příjemné, když překonáte The Great One," řekl rodák z Moskvy po zápase, který nakonec Capitals vyhráli 5:1. „Nezáleží na tom, o jaký milník se jedná, je to historie," dodal.

V závěru zápasu dokonce útočil na hattrick, ale jeho pokus skončil jen na tyčce. I tak pro něj po utkání měli jak spoluhráči, tak trenér, jenom slova uznání. „Kdykoliv v něčem překonáte Gretzkého, zasloužíte si potlesk ve stoje," složil poklonu spoluhráč Dylan Strome.

„Ovi byl v první třetině opravdu výborný, stejně jako celý náš tým. Úžasně nás vede," řekl kouč Peter Laviolette.

Reklama