Hlavní obsah

Francouz pod palbou! Českého gólmana zkritizoval i jeho trenér

Praha

Když se jeho parťák Grubauer v prvním zápase série druhého kola play off NHL proti Dallasu zranil, přišla šance, na kterou čekal od minulé sezony - český brankář Pavel Francouz se stal gólmanskou jedničku Colorada. Třicetiletý plzeňský odchovanec ale nepodává takové výkony, jaké by Avalanche od něj čekali. I proto jsou Laviny jen krok od konce sezony.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Pavel Francouz zažil hodně nepovedený večer

Článek

Jediná výhra ze čtyř utkání proti Stars a ani v jednom z duelů nepřekročila úspěšnost Francouzových zákroků devadesát procent. Patrně nejhorší jeho představení pak přišlo v nedělním čtvrtém zápase.

Bylo by nefér všechno házet jen na Francouze, protože Colorado v první třetině působilo na ledě katastrofálně, vždyť první střelu na branku vyslalo až v 19. minutě! To už prohrávalo 0:3.

Poprvé se prosadilo už v sedmé minutě a Francouz v tomto případě neměl čisté svědomí. Lehké nahození krajana Radka Faksy nedokázal udržet a Švéd Klingberg dorážkou otevřel skóre. Záhy navíc Faksa, zvýšil na 2:0, aby jedenáctiminutovku hrůzy pro Avalanche dokonal třetí trefou kapitán Dallasu Jamie Benn.

Bída pokračovala

Colorado sice ve druhé třetině zvedlo hlavu, když dvěma góly snížilo, jenže Dallas si v závěrečné části hry vzal dvěma slepený góly v rozmezí 32 vteřin tříbrankový náskok zpět. A po trefě Gurjanova na 5:2, kdy obránce Avs Makar za vlastní brankou ztratil kontrolu nad pukem, který se dostal pod Francouzovy nohy a ruský útočník jej zametl do branky.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Radek Faksa ve velké šance před Pavlem Francouzem

Tím také Francouzovy chvíle v zápase skončily. Po 48 minutách, kdy inkasoval pět gólů z 26 střel a úspěšnost zásahů měl jen 80,77 procenta, pustil mezi tři tyče stejně starého Kanaďana Michaela Hutchinsona, pro kterého šlo o debut ve vyřazovací části NHL.

A na pozápasové tiskové konferenci českého gólmana zkritizoval i jeho trenér Jared Bednar. „Musí být lepší, to je jasné. Hráči Dallasu mu to dělají těžší, hlavně při přesilovkách. Ale už jsme viděli daleko lepšího Frankieho a víme, že umí chytat lépe, než chytá teď," řekl na rovinu šéf střídačky Avalanche.

Colorado po porážce 4:5 prohrává v sérii 1:3 na zápasy a už v noci na úterý středoevropského času mu může skončit sezona. Otázkou zůstává, jestli do pátého pokračování série zasáhne Francouz, nebo dostane v play off od první minuty poprvé v kariéře příležitost Hutchinson.

„Nechci teď mluvit o tom, kdo bude stát v brance další den. Chci se nejdřív podívat na ten poslední zápas," prohlásil Bednar bezprostředně po posledním duelu.

Reklama

Související témata: