Hlavní obsah

Ovečkin o Haškově kritice: Jeho názory mě nezajímají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba patří mezi legendy nejslavnější ligy světa, tady jde ale hokej stranou. Dominik Hašek dlouhodobě cepuje NHL za to, že nechává hrát ruské hokejisty, už od začátku války na Ukrajině. A kritizuje také nejslavnějšího ruského hráče v soutěži Alexandra Ovečkina. Na jeho slova teď poprvé zareagoval i samotný útočník Washingtonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruský útočník Alexander Ovečkin, archivní foto.

Článek

Druhý nejlepší střelec historie NHL s 822 góly byl v rozhovoru pro ruský server Izvestija dost stručný. „Haškovy výroky mě moc nezajímají. Kluby NHL vybírají hráče podle dovedností a schopností, nikoli podle národnosti,“ uvedl Ovečkin.

Na otázku, proč NHL nepodléhá politickým tlakům a nesankciuje ruské hokejisty, odpověděl také jasně. „Je to výborně. Kéž by to tak bylo všude,“ vyjádřil se 37letý rodák z Moskvy.

Ovečkin schytal od legendárního českého brankáře kritiku už po začátku války, kdy za agresi neodsoudil ruského prezidenta Vladimira Putina. S ním má navíc doteď společnou fotku na profilovém obrázku na svém instagramovém účtu, který sleduje přes 1,6 milionu uživatelů. „Je to můj prezident, ale já nejsem politik, jsem sportovec,“ řekl slavný křídelník.

Slova jedné z tváří NHL tehdy rozohnila Haška. „Není jen alibista a posera, ale taky lhář! Každý dospělý člověk v Evropě dobře ví, že Putin je šílený zabiják a že Rusko vede válku proti svobodné zemi a jejím lidem,“ čílil se 58letý vítěz dvou Stanley Cupů.

Haška naštval také únorový zápas hvězd NHL, při němž na ledě dováděl i Ovečkinův čtyřletý syn Sergej. „NHL tím padla až na dno. Nechat Ovečkinova syna předvádět se na ledě během Utkání hvězd je plivnutím do tváře těch asi pěti set zabitých, tisíců zraněných a desetitisíců unesených ukrajinských dětí,“ napsal Hašek na svém Twitteru. „NHL a Gary Bettman musí za tento ohavný čin zaplatit!“ vyzval k reakci šéfa nejslavnější soutěže.

A ta skutečně přišla. „Nemyslím si, že pan Hašek mluví za českou vládu nebo za český lid. Má ale samozřejmě právo na svůj názor. Já s ním však určitě nesouhlasím,“ uvedl následně Bettman.

Během června se sám Hašek zajel podívat na dění na Ukrajině, odkud vzkázal: „NHL prosím, přestaňte podporovat ruskou válku a válečné zločiny včetně genocidy ukrajinských dětí. Kdykoliv ruský občan vstoupí na led, propaguje ruské zabíjení a vraždění.“ Elitní zámořská soutěž ovšem kroky vůči ruským hokejistům nadále neplánuje.

Reklama