Hlavní obsah

Hertl září na ledě, ve volnu bifluje angličtinu. Učí se hrozně rychle, libují si jeho spoluhráči

San Jose/ Praha

Vzpomínáte, jak na začátku října po svém čtyřgólovém představení proti Rangers v pozápasovém rozhovoru přímo na ledě dokola opakoval, že je to jako sen, protože mu jeho slabší znalost angličtiny víc nedovolovala? Hokejový útočník San Jose Tomáš Hertl kromě herních kvalit nyní začíná své spoluhráče překvapovat i tím, jak tvrdě dře na tom, aby slovní zásobu vylepšil a v pohodě se všude domluvil.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Tomáš Hertl číhá před edmontonským brankářem Dubnykem na svou šanci.

Článek

Už během přípravného kempu přiznával, že největší strach má z rozhovorů pro média. Ne že by otázkám novinářů nerozuměl, horší je to spíš s formulací vlastních odpovědí. Hertl však na svém nedostatku pracuje, každý den se snaží něčemu přiučit.

„Bavili jsme se o tom, jak je většinu dnů vyčerpaný, protože jeho mozek pracuje naplno, jen aby se naučil anglicky," vypráví spoluhráč Logan Couture, jenž má s jazykovou bariérou své zkušenosti. Během výluky NHL v minulé sezóně totiž působil ve švýcarské Ženevě. „Bylo pro mne těžké den co den okolo poslouchat francouzštinu a němčinu," dokáže se vcítit do kůže českého útočníka.

„Když jsem mu psal zprávy, měl jsem ve svém iPhonu pro jistotu překladač. Ale on stejně chtěl, ať mu radši píšu anglicky," říká druhý gólman Žraloků Alex Stalock, který s Hertlem bydlel v jednom hotelu a vozil jej na tréninky.

Hertlova bilance za San Jose:
Body18 (5. nejlepší v San Jose)
Góly12 (1.)
Asistence6 (8.)
+/-+7 (6.)
Průměrný čas na ledě15:40 (13.)

Hertl se před pár dny přestěhoval z hotelového pokoje do rodiny, u které v minulosti ve svých začátcích v NHL bydleli i další hráči Sharks. Novinář David Pollak ze San Jose Mercury News píše, že dvacetiletý forvard se v zámoří postupně zabydluje a zlepšuje se i jeho angličtina. Ne že by jeho věty byly rozvitější, posun ve slovní zásobě je ale prý značný.

Zatímco ještě před měsícem by při otázce na oblíbené restaurace jen bezradně pokrčil rameny, nyní už vypráví, kam chodí na sushi nebo jak si zamiloval italskou restauraci v centru města.

A zlepšuje se i komunikace na ledě. Kapitán týmu a Hertlův spoluhráč z útočné formace Joe Thornton dává za příklad páteční duel v Edmontonu, kde právě slávistický odchovanec vstřelil vítězný gól. Po brilantní spolupráci právě s Thorntonem. „Křikl na mě: ´Teď, Joe!´ To je všechno, co potřebuje," popisuje domluvu před vstřelenou brankou.

Kouč Hertla chválí, jak překonal těžší období

„Ne že bych naši hru nazýval jako snadnou, ale při komunikaci na ledě moc slov nepadá. Tomáš ale i přes svou jazykovou bariéru, dokáže najít ta potřebná slova," přidává se Tommy Wingels, který při zranění Brenta Burnse nastupuje po boku Hertla a Thorntona.

Kouč Todd McLellan zároveň obdivuje, jak se Hertl vypořádal se složitým obdobím v druhé půlce října, kdy během osmi zápasů nasbíral pouhé dva body za gól a asistenci. „Tímhle si projde spousta nováčků. O některých pak na dlouhou dobu neslyšíte. Tomáš si tím prošel taky, ale teď o něm zase slyšíme. To je opravdu pozitivní," připomíná McLellan, že v dalších sedmi duelech si drží průměr bodu na zápas.

Hertl byl vyhlášen nejlepším nováčkem měsíce října, a když zámořští novináři přicházejí s úvahami, kdo figuruje mezi adepty pro Calder Trophy udílenou nejlepšímu nováčkovi celé sezóny, Hertlovo jméno se objevuje mezi prvními. „Se vším se vypořádává opravdu dobře. Nebojí se chodit do míst, kde to bolí. Můžete pozorovat jeho zápal při trénincích, který přenáší i na ostatní kluky," chválí českou kometu Thornton.

Reklama

Související témata: