Hlavní obsah

Historický počin! V zámoří smekají před výkonem českého hrdiny v NHL

Boston/Praha

Stal hlavním hrdinou zápasu a v zámoří za to sklízí zasloužený aplaus. Český brankář Daniel Vladař vychytal v nedělním duelu NHL Davida Pastrňáka a spol., když na ledě Bostonu, kde donedávna působil, nepustil za svá záda ani jednu z 27 střel a mohl tak slavit výhru 4:0. Představení pražského rodáka patřičně vychvalují i kanadská média.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Hokejista Calgary Noah Hanifin (55) gratuluje brankáři Danielu Vladařovi po výhře v Bostonu 4:0.

Článek

„Většina hokejového světa, stejně jako Dan Vladař, nemohla uvěřit, co se právě stalo," rozepisuje se o díle 24letého českého brankáře například server Sportsnet.ca.

„Kdybyste mi včera řekli, že dnes vychytám nulu, nevěřil bych vám. Musíme takhle jet dál, protože vyhrávat zápasy je zábavné. Je to celé jako sen," rozplýval se sám Vladař po svém druhém shut-outu za sebou před novináři.

Sportsnet k tomu doplnil, že jde o „sen historických proporcí", protože Calgary, současný lídr Západní konference, už má po 19 zápasech celkem sedm čistých kont. Proti tradičně ofenzivně naladěnému Bostonu navíc Vladař vychytal nulu jako první gólman Calgary po téměř 16 letech. Naposledy to zvládl 17. prosince 2005 Miikka Kiprusoff.

Pro českého brankáře, jenž se nyní pyšní úspěšností zákroků 94,5 procenta a vládne brankářským statistikám mezi nováčky, šlo v TD opravdu o speciální duel. Podle svých slov se bránil myšlenkám na to, že se vrátil do svého bývalého působiště.

„Snažil jsem se nemyslet na to, proti komu hraju, protože mám v týmu Bruins pochopitelně spoustu kamarádů. Měl jsem tak nastavenou hlavu, že sem přijedu a nebudu nějak vtipkovat a smát se s klukama. Ani jsem jim před zápasem neřekl ´ahoj´. Soustředil jsem se jenom na svoji hru a na to, abychom vyhráli," přiznal Vladař.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Daniel Vladař při zákroku v duelu s Bostonem.

Téměř dvoumetrový gólman byl v TD Garden až do letošního léta doma, Bruins při předsezonním rozhodování o tom, zda si coby záložního gólmana ponechají Američana Jeremyho Swaymana, nebo vytáhlého Čecha, ukázali na prvního jmenovaného.

A Vladař v těžké zkoušce ukázal, že v Calagary zvolili správně, když k hvězdné švédské jedničce Jacobu Markströmovi angažovali jako dvojku právě jeho. „Tuhle šanci jsem nechtěl promarnit. Chtěl jsem sem přijet a dokázat našemu realizačnímu týmu a trenérům, že umím hrát pod tlakem, pod nímž se čekalo, že tady budu. Bylo to pro mě opravdu speciální, jsem hrozně šťastný, jak to celé dopadlo," těšilo českého gólmana.

„Byl neprůstřelný," chválil svého svěřence v bráně i kouč Calgary Darryl Sutter. „Boston má tým, který se hodně tlačí do brány. Naše obrana před ním (Vladařem) dělala také výbornou práci," dodal.

Reklama

Související témata: