Hlavní obsah

Hokej? Tvrdý sport. Své o tom ví čerstvý držitel Stanleyova poháru Ničuškin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ledě to bolí a hokejisté musí mnohé vydržet. Důkazem je ruský útočník Colorada Valerij Ničuškin, který je čerstvým držitelem Stanleyova poháru. Při pohledu na jeho poraněné chodidlo mohly pálit oči. Ruský útočník ale ukázal svůj zápal a do klíčového šestého zápasu za Laviny nastoupil.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Valerij Ničuškin z Colorada se raduje po gólu proti Tampě Bay.

Článek

Opora Colorada Valerij Ničuškin zažil během finálové série s Tampou krušné chvíle. V pátém zápase si přivodil zranění, na které se nekoukalo nejlépe. Musel podstoupit rentgen chodidla a nebylo vůbec jasné, zda se jeho jméno v rozhodující fázi sezony v sestavě ještě objeví. Ničuškin zatnul zuby a k radosti fanoušků Colorada i v bolestech vyjel na led. Zdá se ale, že klubový lékařský tým zapracoval na jedničku. Navzdory všem obtížím odehrál přes 22 minut a za tento počin je bezpochyby svými příznivci opěvován.

Ruský forvard měl snovou základní část. V 62 duelech nasbíral 52 bodů, což podtrhlo jeho nejproduktivnější sezonu v kariéře v nejslavnější lize světa. Otázkou bylo, zda své výkony potvrdí i v play off. V bojích o Stanleyův pohár se blýskl 15 body. Ve finále proti Bleskům skóroval čtyřikrát, čímž dorovnal statistiky Alexe Tanguaye i bývalé legendy Colorada a současného generálního manažera klubu Joea Sakica z roku 2001 proti New Jersey.

Ničuškin svoji kariéru v NHL započal v barvách Dallasu Stars, který na něj ukázal v draftu v roce 2013 už v prvním kole, když si ho vybíral z desáté pozice. O pár měsíců později nastoupil za Dallas poprvé a od trenéra dostal velkou důvěru, když ve svém premiérovém ročníku odehrál 79 utkání v základní části a 6 ve vyřazovacích bojích. Po sezoně 2018/2019 měnil dres a zamířil do Colorada. Má za sebou jeden světový šampionát z roku 2017, kde s Ruskem vybojoval bronzové medaile.

Reklama

Související témata: