Hlavní obsah

Carolina - NY Rangers 2:0Stav série 2:0Hokejisté Caroliny se v play off NHL rozjeli a slaví další výhru, Nečas nebodoval

Michal NussbauerČTKSport.cz

Hokejisté Caroliny porazili ve druhém utkání druhého kola play off NHL na svém ledě New York Rangers 2:0 a stejným poměrem vedou i v sérii. Hlavním hrdinou byl vyhlášen gólman Antti Raanta, který kryl 21 střel a poprvé v kariéře vychytal ve vyřazovací části NHL nulu. Český útočník Martin Nečas v dresu vítězů nebodoval, neprosadil se ani Filip Chytil u poražených.

Foto: Chris Seward, ČTK/AP

Obránce Caroliny Hurricanes Brendan Smith (7) přišpendlil k mantineli v utkání play off NHL Filipa Chytila z New York Rangers.

Článek
Fotogalerie

První gól padl v Carolině ve 36. minutě, když se domácí dostali v oslabení do přečíslení dva na jednoho a po přihrávce Sebastiana Aha střílel do odkryté branky Brendan Smith. Výhru zpečetil Aho dvě sekundy před koncem při hře Rangers bez gólmana. Hurricanes v předchozím utkání udolali soupeře 2:1 v prodloužení a v letošním play off vyhráli doma všech šest zápasů.

Finský brankář Raanta byl po zápase středem pozornosti. "Nepřišlo mi, že bych musel předvést hodně těžkých zákroků," okomentoval skromně svůj výkon. "Kluci byli skvělí, moc mi pomohli. Nepouštěli je k dorážkám a k lehkým zakončením. Dokonce ani v oslabení, sehráli jsme je výborně," doplnil. Kromě něj podal spolehlivý výkon i jeho protějšek Igor Šesťorkin, který zastavil 21 střel včetně jednoho pokusu Martina Nečase. Jednou vypálil i na straně poražených Filip Chytil, jenž minule skóroval a je zatím jediným úspěšným střelcem Rangers v sérii.

New York už v letošním play off ukázal, že je ale odolný. V úvodním kole prohrával s Pittsburghem 1:3 na zápasy. "Líbilo se mi, jak jsme celkově (v Carolině) hráli. Přál bych si, abychom se vraceli domů s jednou výhrou, pravděpodobně jsme mohli. Ale je to, jak to je, a jsem šťastný z výkonu. Budeme se i doma snažit hrát dobře i tvrdě, jak jen to půjde, a budeme doufat, že vyhrajeme," řekl kouč Gerard Gallant.

Připustil ale, že Rangers potřebují zlepšit přesilové hry. "Rychle k nám přistupují a nedostáváme se často ke střelám ze slotu. Musíme být trochu důraznější." Na druhé straně trenér Rod Brind'Amour vyzdvihl, že oba týmy velmi dobře brání a nedarují si centimetr ledu, i proto nepadá moc gólů.

Ve druhém zápase se na ledě Calgary podruhé představil Edmonton, přičemž v lepší pozici vstupovali do utkání domácí, kteří ve čtvrteční přestřelce Oilers porazili 9:6. Zpočátku to vypadalo, že Flames mají opět nakročeno k vítězství, rychlými brankami Stona a Ritchieho totiž již počátkem sedmé minuty vedli 2:0. Za hosty dokázal ještě do konce první třetiny snížit Keith, dvoubrankové vedení ale vrátil ve 23. minutě domácímu celku Toffoli.

Pak už ale začal úřadovat Edmonton. Prakticky okamžitě po Toffoliho brance snížil nejproduktivnější hráč NHL Connor McDavid, do konce druhého dějství ještě dokázal srovnat Bouchard. Calgary poté popravila pasáž mezi 51. a 53. minutou, kdy se v dresu hostí prosadili Hyman s Draisaitlem, kteří tak pečetili konečný výsledek na 3:5. Stav série je vyrovnaný 1:1 na zápasy, ve třetím utkání mají výhodu domácího prostředí hráči Oilers.

"Byli jsme důraznější, bojovnější než minule. To je hlavní rozdíl. Díky tomu jsme vyhrávali více soubojů o puk, ve kterých to bylo padesát na padesát. V prvním utkání (prohra 6:9) jsme v tomhle moc úspěšní nebyli. Také jsme lépe bránili, stále jsme dokázali proměnit nějaké své šance a Smitty (brankář Mike Smith) chytal velmi dobře," vysvětlil McDavid, který má v letošním play off na kontě už dvacet bodů (6+14). Tuto hranici překonal v úvodních devíti zápasech vyřazovací části NHL naposledy Mario Lemieux v roce 1992.

Flames se nepoučili z minulého zápasu, kdy ztratili vedení 6:2, ale za stavu 6:6 přece jen strhli vítězství třemi góly na svou stranu. "Odchýlili jsme se od naší hry a tím je nastartovali. Mají v týmu hráče, kteří dokáží neskutečné kousky, a potvrdilo to. Neodvedli jsme dobrou práci," přiznal Toffoli.

2. kolo play off NHL
Východní konference - 2. zápas
Carolina - Rangers 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky: 36. B. Smith, 60. Aho. Střely na branku: 22:21. Diváci: 19 332. Hvězdy zápasu: 1. Raanta, 2. B. Smith, 3. Aho (všichni Carolina). Stav série: 2:0.
Západní konference - 2. zápas:
Calgary - Edmonton 3:5 (2:1, 1:2, 0:2)
Branky: 4. Stone, 7. B. Ritchie, 23. Toffoli - 14. Keith, 24. McDavid, 36. Bouchard, 51. Hyman, 53. Draisaitl. Střely na branku: 40:40. Diváci: 19 289. Hvězdy zápasu: 1. McDavid, 2. Hyman (oba Edmonton), 3. J. Gaudreau (Calgary). Stav série: 1:1.

Reklama

Související témata: